Џез пјевачица Наталија Хавраленко за Глас Српске: Оно сам што пјевам

Александра Маџар
Џез пјевачица Наталија Хавраленко за Глас Српске: Оно сам што пјевам

Бањалука - Мало је оних који не сањају и који у сновима не остварују своје најискреније жеље. Мислима и маштом, кад се затворе очи, најлакше је корачати путевима који воде до остварења.

 Ипак, они упорни и посебни не пуштају свој таленат да живи само у сновима, они своје путеве ка успјеху прате и на јави. И сигурно је да у свима нама постоји нека наша звијезда која нас води и учини да засијамо онда када дође тренутак. Баш та звијезда одвела је и џез пјевачицу из Бањалуке Наталију Хавраленко на други континент, у Сиднеј, гдје је снимила свој први албум. Прије три седмице вратила се у Бањалуку и вриједно припрема промоцију албума, а за "Глас Српске" подијелила је богато искуство са којим се вратила из Аустралије и говорила о пјесмама и људима са којима је сарађивала. На албуму под називом "Sum it Up" нашле су се четири пјесме, једна снимљена на српском "Све" и три на енглеском језику, "I Wanna Change", "Stay Here" и "Sum it Up".

 

- Пјесме тренутно завршавају у студију "Матрикс аудио" у Америци, финалне верзије ће бити готове за неколико дана. Изузетно сам срећна што сам имала прилику да радим са изванредним продуцентом Семјуелом Винцентом, да снимам у његовом студију у Сиднеју, под називом "Винцент Студиос". Двије пјесме потписује Петар Пупић, који је завршио престижни музички колеџ "Беркли", сјајан кантаутор и пијаниста, који је заједно са Семјуелом радио музичке аранжмане за пјесме, а друге двије сам компоновала сама - испричала је Наталија.

Рад са Семјуелом, како каже, био је невјероватан.

- Могу да кажем да је заиста једна од најталентованијих особа које познајем. Његов приступ раду, креативност, посвећеност, дисциплина и разумијевање инспирисали су ме да дам све од себе, да себи постављам високе циљеве и да се никада не задовољавам са "добрим", већ да увијек стремим ка одличном - прича Наталија.

 У њој је, објашњава, постојала и велика доза треме, јер се нашла у ситуацији да сарађује са човјеком који је радио са великим свјетским звијездама, попут Џамирокваја, Брајана Адамса, "Симпли реда", Тејлор Свифт и многим другим.

- Поред продукције и микса одсвирао је бубањ, бас гитару, електричну и акустичну гитару на све четири пјесме. Његова продукција је на свјетском нивоу, такав третман су добиле и моје пјесме. Данас сам пресрећна и неизмјерно захвална, јер имам производ који може да се слуша било гдје на овом свијету - поносна је Наталија.

Тешко јој је да опише пјесме, јер, како каже, не може да их сврста у неки музички жанр.

- Све четири су различите, али имају једну сличност, а то је да ја вјерујем у оно што пјевам свим својим бићем. Мислим да се то може чути, чак и у пјесмама које је Петар писао за мене. Заиста их носим и осјећам као да је свака нота изашла из мене. Мислим да је то најбитнија ставка у пјевању, бити увјерљив - нагласила је талентована пјевачица.

У њеним пјесмама чује се доста утицаја америчке Р’н’Б музике и алтернативног попа.

- Људи мене виде као џез пјевачицу, што ми импонује. Волим џез и вјероватно највише слушам тај музички правац, али је музика коју сам снимила оно што сам стварно ја. Непредвидива и комплексна и једноставна, весела, лијепа, тешка, тужна, утегнута и још много тога, баш као и свака жена. Пишем о љубави, текстови су стварни - објаснила је Хавраленко.

Истакла је да свим срцем вјерује у оно што ради, те да је свом "послу" посвећена максимално и да не губи фокус.

- Осјећам одговорност у смислу да желим да стварам музику која је племенита и квалитетна, да пишем о стварним тренуцима и да публици, а посебно младим људима, покажем да се снови могу остварити на достојанствен начин, наравно уз много рада - закључила је Наталија.

Знање које је стекла студирајући џез пјевање на Музичком конзерваторијуму у Бечу много јој је помогло овај пут.

- Предмети који обухватају анализу музичких аранжмана или основе снимања у студију су ми били од велике користи током снимања у Сиднеју, јер сам већ имала знање о томе како се пјесме граде и како рад у студију функционише - објаснила је Хавраленкова.

Снимање спота

- Први спот снимамо почетком априла. Изабрала сам пјесму под називом "Све" чији сам аутор. Ангажовала сам екипу чији рад изузетно поштујем. То су момци из Бањалуке, Младен Маријановић, којем сам повјерила режију и камерман Синиша Стјепановић, мој дугогодишњи пријатељ и сарадник. Локација на којој ће се спот снимати је фамозна и јединствена. Мислим да публика неће повјеровати да нешто тог типа постоји код нас - најавила је Наталија Хавраленко.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана