Џез пјевачица Наталија Хавраленко за Глас Српске: Импровизација најпривлачнија у џезу

Александра Маџар
Џез пјевачица Наталија Хавраленко за Глас Српске: Импровизација најпривлачнија у џезу

Бањалука - Гласом из којег, поред невјероватне љепоте и емоције која "руши све пред собом", избија сигурност и моћ талента, публику, а посебно заљубљенике у џез ноте, освојила је џез пјевачица Наталија Хавраленко.

Ових дана Наталијин глас, али и лијепо лице, запалили су  друштвене мреже и ТВ екране. Млада музичарка која је из Бањалуке отпутовала у Беч да студира џез пјевање на Музичком конзерваторијуму често борави у Бањалуци, а недавно је са Маријом Шестић снимила кавер за пјесму британске пјевачице и текстописца Corinne Bailey Rae "Put Your Records On ". Послије тога објавила је кавер за џез стандард "In A Sentimental Mood", којим је показала сву љепоту овог музичког жанра.

За "Глас Српске" причала је о плановима, љубави према џезу и домаћој џез сцени.

- Драго ми је што публика позитивно реагује на нашу обраду пјесме " Put Your Records On ". С обзиром на то да смо Марија и ја дугогодишње пријатељице, идеја о дуету је увијек негдје лебдјела у ваздуху. Када сам одлучила да снимим неколико кавер пјесама и да се представим широј публици, позвала сам Марију. Она је изабрала пјесму коју смо снимиле у Сарајеву, заједно са Александром Михићем на гитари и Драганом Марковићем на клавијатури - испричала је Хавраленко.

Снимајући ове кавере, имала је само једну намјеру, а то је, како каже, да покаже публици нешто што она заиста јесте.

- Џез је свакако један од доминантних дијелова мог умјетничког бића. Привукао ме прије неколико година, а до тада сам највише слушала и пјевала америчку р'н'б, соул и поп музику. Сензибилитет и слободна импровизација, чињеница да би то било једно сасвим ново и непознато музичко подручје за мене, учинили су да се заљубим у џез - објаснила је Хавраленко.

Оба видео-спота снимио је Бањалучанин Синиша Стјепановић, а ова талентована музичарка најавила је и трећи кавер. Обраде и видео-записи, логично, увод су у њену нову животну причу, а то је ауторски рад.

- Срећна сам што могу да најавим свој први ЕП (Extendend Play), на којем тренутно вриједно радимо, а публика ће имати прилику да га чује у септембру - истакла је Наталија.

Најавила је и концерт који ће овог љета одржати у Бањалуци са једним од најутицајнијих џез бендова у БиХ, момцима из "Sarajevo Jazz Guerilla".

Посљедње три године активна је и на музичкој сцени у Бечу. Аустријски Имиграциони фонд почаствовао ју је звањем амбасадора интеграције, па често наступа за њих.

Млада Бањалучанка, која је стекла велико искуство и знање студирајући у Бечу, сматра да у Републици Српској не постоји џез сцена, али да има све више оних који су на добром путу да је граде.

- Ако је џез или било који правац нешто за чим публика жуди, биће и сцене. Момци из "Комбајн квартета" су сјајни! Имала сам прилику да пјевам са њима прошле године и заиста сам уживала - додала је Хавраленко, коју ових дана посебно инспирише џез дива Dee Dee Bridgewater.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана