Џез фестивал "Нишвил" у Требињу у другој половини августа

Srna
Foto: srna

ТРЕБИЊЕ - У Требињу би 20. и 21. августа требало да буде одржан џез фестивал "Нишвил" који ће окупити звучна имена ове умјетности, изјавио је оснивач и директор нишког џез фестивала Иван Благојевић.

Благојевић је рекао новинарима, након састанка са градоначелником Требиња Мирком Ћурићем и помоћником министра просвјете и културе Републике Српске Тањом Ђаковић, да би овај фестивал у Требињу требало да буде одржан седмицу дана послије нишког фестивала.

Он је истакао да је намјера организатора да се у наредних пет година створи један аутохтони фестивал који би привукао велики број посјетилаца.

"Идеја је да ове године започнемо дводневни фестивал, а наредних година да продужавамо његово трајање. Имали бисмо пратеће садржаје у концепту како Ниш то ради. С обзиром на то да је Требиње град културе, циљ нам је да направимо уметнички фестивал", рекао је Благојевић.

Ђаковићева је навела да је данас одржан први радни састанак када је ријеч о организацији џез фестивала у Требињу, а слиједи детаљније разрађивање програма и конципирање фестивала.

"Требиње има развијен фестивалски живот, а недостаје му фестивал џез музике. Оно што је посебно важно јесте да нема фестивала у Требињу који нема своју публику", рекла је Ђаковићева.

Она је додала да је Требиње, не само град туризма, него и културе, истичући да ће ресорно министарство подржати квалитетне културне садржаје у Републици Српској.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић изразио је наду да ће овај фестивал привући нове посјетиоце у град и нагласио да је Градска управа Требиње спремна да максимално одговори задатку његове организације.

Интернационални џез фестивал "Нишвил" најпосјећенији је џез фестивал југоисточне Европе који се већ 27 година одржава на Нишкој тврђави и на другим локацијама у граду на Нишави.

Министарство културе Србије прогласило је овај фестивал манифестацијом од националног значаја, а Туристичка организација уврстила га је у званичну сајамску понуду широм Европе. Утицајни британски дневни лист "Гардијан" уврстио је "Нишвил" у топ 10 џез фестивала у свијету. На фестивалу су током претходних година наступила звучна свјетска и домаћа џез имена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана