Џејн Кемпион на челу жирија у Кану

Агенције
Џејн Кемпион на челу жирија у Кану

Редитељка са Новог Зеланда Џејн Кемпион биће предсједница жирија 67. Међународног филмског фестивала у Кану од 14. до 25. маја, саопштили су данас организатори те културне манифестације.

 „Велика ми је част што сам изабрана да будем предсједница жирија. И морам да признам да сам веома нестрпљива“, рекла је 59-годишња редитељка, једина жена која је добила Златну палму у Кану, за филм „Клавир“.

Диртектор Канског фестивала Жил Жакоб је рекао да је Џејн Кемпион „прави мајстор“.

Џејн Кемпион представља јединствен случај у историји Канског фестивала. Она је освојила двије Златне палме, прву 1986. године за краткометражни филм „Peel“, док је још била непозната у свијету, и другу 1993. године за „Клавир“.

Она је за тај филм добила и Оскара за најбољи сценарио, док је глумица Холи Хантер добила награду за најбољу женску интерпретацију у Кану и Оскара за најбољу женску улогу.

Џејн Кемпион ће постати прва редитељка предсједница жирија Канског фестивала. Прије ње су као жене предсједнице жирија биле глумице Изабел Ипер, Изабела Ађани и Лив Улман.

Она је рођена 30. априла 1954. године у Велингтону од родитеља умјетника, мајке глумице и оца управника позоришта, који је био фасциниран Шекспиром. Завршила је антропологију и потом наставила студије сликарства у Енглеској и Аустралији.

Почиње да ради на филму 80-их година када је завршила у Аустралији школу за филмску телевизију и радио. Тада је изашао њен први кратометражни филм „Peel“ и 1986. године осваја прву Златну палму.

У свом првом дугометраззном филму, „Клавиру“, Џејн Кемпион намеће свој стил и настоји да представи жене које траже сопствени идентитет или напредак.

Њени најпознатији филмови су „Portrait of a lady“ (1996) са Никол Кидман, „Holu Smoke“ (1999) са Кејт Винслет, „In the Cut“ (2003) са Мег Рајан и „Bright Star“ из 2009. године.

„Моји филмови представљају реакцију на опсесију друштва за нормално и одбијање сваке необичности“, рекла је редитељка, која је навела да је обожаватељка Емили Бронте, Емили Дикинсон и Вирџиније Вулф.

Она је 2009. године рекла у Кану да би жељела да има више жена редитеља, „јер су оне подариле живот цијелом свијету“.

Редитељка тренутно живи у Аустралији и имала је велики успех у ТВ мини-серији „Top of the Lake“ у америчко-британско-аустралијској продукцији. И у овом случају главник јунак је жена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана