Џејмс Патерсон најплаћенији писац

Приредила: Мирна Пијетловић
Џејмс Патерсон најплаћенији писац

Њујорк - Џејмс Брендан Патерсон, амерички мајстор "кримића", најплаћенији је писац на свијету према листи часописа "Форбс".

Патерсон се у 2016. може похвалити зарадом од чак 95 милиона долара, а у својој дугој каријери продао је 300 милиона примјерака књига на свим континентима.

Друштво писаца који највише зарађују праве му Џеф Кини, Џоан К. Роулинг, Стивен Кинг и Џон Гришам. Иначе, дјела овог писца преводи и објављује већина издавачких кућа у Србији, па су доступна и читаоцима у Републици Српској. Пошто је написао неколико успјешних трилера, Патерсон је раних деведесетих дошао на идеју да креира лик афроамеричког хероја у оквиру тог жанра. Идеја је довела до низа бестселера, чији је главни актер форензички психолог Алекс Крос, постао један од најпознатијих ликова у детективској литератури и инспирација за два филма. Ријеч је о филмовима "Пољуби дјевојке" из 1997. и "Прикрада се паук" из 2001 (оба са Морганом Фрименом у улози Кроса).

Патерсон живи у Палм Бичу на Флориди, гдје ради као директор маркетиншке агенције. Добитник је награде "Едгар", која се додјељује за најбоља дебитантска остварења у области криминалистичког жанра, за роман "The Thomas Berryman Number".

Други на "Форбсовој" листи је аутор популарног дјечијег серијала "Diary of a Wampy Kid" Џеф Кини са 19,5 милиона, а трећа је књижевница која је створила једног од најпопуларнијих дјечака чаробњака, Харија Потера, Џоан К. Роулинг са 19 милиона долара. 

На четвртом мјесту је аутор трилера Џон Гришам са 18 милиона, а иза њега је мајстор хорора Стивен Кинг са 15 милиона долара зараде.

Једнак износ зарадиле су краљице љубавних романа Нора Робертс и Данијела Стил, а иза њих са 14 милиона долара зараде је Е. Л. Џејмс, аутор бестселера "Педесет нијанси сиве", по којој је снимљен и истоимени филм.

Девето мјесто са 10 милиона долара зараде дијеле књижевници Вероника Рот и Џон Грин, ненадмашни у жанру књижевности за младе и нова на листи Пола Хокинс, чији је првенац "Дјевојка у возу" постао свјетски бестселер прошле године и још се добро продаје. Пошто за неколико мјесеци стиже и филмска адаптације ове књиге, нема сумње да ће од свог дјела и даље одлично зарађивати. 

Девет и по милиона долара су зарадили Џорџ Р. Р. Мартин, творац култних књига по којима је снимана и истоимена свјетски популарна серија "Игра престола" и Ден Браун и Рик Риордан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана