Џармуш оперу о Тесли доводи у Загреб

Вечерњи лист
Џармуш оперу о Тесли доводи у Загреб

Чувени позоришни редитељ Роберт Вилсон, редитељска звијезда филмског свијета Џим Џармуш и композитор Фил Клајн радиће заједно на новој опери о Николи Тесли, а један од копродуцената је и Хрватско народно казалиште из Загреба.

 

Иако су преговори још увијек у току, ову вијест је у телефонском разговору за хрватски Вечерњи лист потврдила Дубравка Вргоч, нова директорка ХНК-а.

Вргоч, која на своју нову дужност ступа 1. септембра, тренутно борави у Њујорку, гдје учествује на радионицама у Вилсоновом центру "Water Mill", за шта је од хрватског Министарства културе добила 10 хиљада долара подршке.

Она је у разговору за Вечерњи лист најавила и конференцију за новинаре, по повратку из Њујорка, на којој ће бити саопштено више детаља, укључујући и прве званичне информације о учешћу Загреба у овом пројекту.

У допису хрватског Министарства културе наводи се да су преговори још увијек у току, те да није могуће открити ништа више.

"Не знам ни је ли компонована музика, а ни подјелу улога. Иако је ријеч је о скупом пројекту, неће нас коштати много јер Хрватска новац нема", рекао је помоћник министарке културе Владимир Стојсављевић.

Када се раније кандидовала за директорку ХНК-а, Дубравка Вргоч није навела да планира да ради копродукцију о Николи Тесли, пише Вечерњи лист. Ипак, у томе има подршку Министарства културе јер је ријеч о међународној копродукцији, што је била једна од основних одредница њеног програма, стоји у документу Министарства.

Иако се још не зна кад ће се пројект бити реализован, Џим Џармуш је за стране медије изјавио да се премијера очекује на јесен 2015. или почетком 2016. године. И Роберт Вилсон, који се до сада окушао у разним медијима, изјавио је да је Теслом опсједнут још од студентских дана кад је почео да се занима за његове идеје о електрицитету и муњама.

Композитор Фил Клајн са Џармушом сарађује од осамдесетих, када су основали бенд The Del-Byzaneens. Познат је по композицијама различитих жанрова и контекста, од експерименталне електронике, музике за позориште, звучних инсталација...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана