Двије скулптуре на поклон Билећи

Ратомир Мијановић
Двије скулптуре на поклон Билећи

Билећа - Неуморна дружина заљубљеника у културу, која се у Билећи окупља под именом Завичајни клуб "Освит", иако ради у времену бременитом за културу, "безобразно" се понаша и упркос свему у малом граду као што је Билећа, упорно и успјешно ради.

Културни заљубљеници и ове године су приредили традиционално, четврто по реду, ликовно саборовање "Симеон Добрићевски". Ово дружење завршено је у суботу увече изложбом слика свих учесника, али и откривањем двају скулптура испред Дома културе "Јевто Дедијер", насталих од билећког камена.

Скулптура "Чуј орле, чуј соколе" дјело је руку вајара Михајла Глигорића, а посвећена је требињском вајару Миливоју Бокићу.

- Из свег срца сам је посветио једном великом човјеку, великом вајару коме су руке ломили, ал' нису поломили, коме су крила ломили, ал’ нису поломили. Душу никако нису могли да му дотакну - рекао је Глигорић.

Другу скулптуру обликовао је Давид Јовановић, а симболично ју је назвао "Бјелавац", због тога што је камен за њу узет из мјеста Бјелаве у билећком селу Корита.

Предсједник "Освита" Миодраг Љумо Хрњез не крије задовољство, а ни понос због ове ликовне колоније, која је, након четири саборовања, у Билећи оставила више од 130 умјетничких дјела.

- Човјек просто не може да вјерује да су ове двије скулптуре, које су овдје изникле, настале за четири и по дана. Само сабрани у јединству истине и љубави можемо стварати узвишена дјела, можемо трајати. Наши пријатељи у Билећи на платну и у камену оживљавају наше језеро, брда, долине, наш камен... Преносе љубав према свевременом и бескрајном, нашом традицијом освјетљавају будућност - рекао је Хрњез.

Завичајни клуб "Освит" из Билеће, како каже Хрњез, током шестогодишњег рада постао је препознатљив, не само у Билећи већ цијелој Херцеговини и Републици Српској.

Оправдан циљ

Хрњез каже да је у потпуности оправдан циљ формирања друштва, које је организовањем бројних позоришних представа, вечери поезије, гитаре, хармонике, те поклоничких путовања знатно обогатило "културно небо" Херцеговине.

 - Ако умјетност не може промијенити свијет, може да га освијести - поручио је Хрњез.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана