Дванаест најромана 21. вијека

Агенције
Дванаест најромана 21. вијека

Лондон - BBC је позвао критичаре Њујорк тајмса, Тајма, Киркус Ривјуа и других престижних листова да саставе листу 12 највећих романа 21. вијека и на њој су се нашла дјела Зејди Смит, Чимаманде Нгози Адичи, Ијана Мејкуана.

На 12. мјесту листе је "Мидлсекс" Џефрија Еугенидеса. Роман из 2002.  који је премостио јаз између признања критике и публике, продавши се у милионима примјерака и освојивши Пулицера.

Сљеде "Бијели зуби" Зејди Смит, први роман ове књижевнице који је освојио више престижних књижевних награда и који је код нас објавила Народна књига. Ту је и "Пола жутог сунца" Чимаманде Нгози Адичи (Лагуна).

На 9. мјесту листе нашло се "Искупљење" Ијана Макјуана (Paideia), према коме је снимљен филм у Србији преведен као "Покајање" са Киром Најтли и Џејмсом Мекавојем у главним улогама.

На листи топ 12 за 21. вијек је и "Billy Lynn's Long Halftime Walk" Билија Фонтејна, добитника награде Националног удружења критичара. Роман је прича о осморици новајлија у америчкој војсци који су послати у Ирак.

Ту је и добитница Пулицерове награде Џенифер Иган са романом о одрастању у 21. вијеку  "А Visit from the Goon Swuad".

Прича о славним годинама америчког стрипа "Невјероватне авантуре Кавалијера и Клеја" Мајкла Чабона који је објавила Дерета, нашла је своје мјесто на листи, као и "Корекције" Џонатана Френзена, добитника награде жирија књижевних критичара Натионал боок ањард.

На 4. мјесту листе је "Галад" Мерилин Робинсон (Чаробна књига) потом сљеде "Вучје легло" добитнице Ман Букер награде и награде Националног удружења књижевних критичара Хилари Мантел и "The Known World" Едварда Пи Џонса.

Листу заокружује Џуно Дијас, добитник Пулицерове награде, са својим првим романом "Кратки и чудесни живот Оскара Ваа", необичном мјешавином Марија Варгаса Љосе, Звјезданих стаза, Дејвида Фостера Валаса и Каније Веста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана