Двадесета награда за Ничије дете

Александра Маџар
Двадесета награда за Ничије дете

Београд - Дебитантски филм сценаристе и редитеља Вука Ршумовића "Ничије дете" добио је на Међународном филмском фестивалу Андреја Тарковског "Зеркало" награду за најбољу режију.

Признање за режију у Русији је двадесета, на неки начин јубиларна, награда коју је до сада добио филм "Ничије дете".

У образложењу жирија наведено је да је филм Вука Ршумовића, снимљен према истинитом догађају, показао праву снагу аутентичног ауторског филма.

- За мене лично посебно је значајно што смо добили награду за режију на фестивалу посвећеном Андреју Тарковском, као и то да је један од чланова жирија био и славни руски редитељ Александар Сокуров - рекао је Ршумовић.

Филм "Ничије дете" на самом почетку свог живота на великом платну овјенчао се главном наградом публике која се додјељује за најбољи филм приказан у селекцији "Недјеља међународне филмске критике" на престижном венецијанском фестивалу.

Радња филма који је освојио Венецију, а који српском народу служи за понос, оживљена је по истинитом догађају који гледаоце враћа у рано прољеће 1988. године у планине БиХ. Тада су ловци међу вуковима пронашли дивљег дјечака. Он је добио име Харис и послат је у централно прихватилиште СФРЈ у Београду, гдје почиње његова социјализација.

- Ова прича на неки начин говори о апсурду рата који смо доживели. Стављамо се у визуру дечака који је одрастао у дивљини. Име му је дато насумично и оно постаје његова националност и судбина, без обзира на то што се не зна да ли је био Србин, муслиман, Хрват. Надам се да ће гледаоци, када погледају филм из дечакове визуре, и сами доћи до закључка колико је све то било бесмислено - истакао је Ршумовић раније у разговору за "Глас Српске".

Међународни филмски фестивал Андреја Тарковског одржан је од 9. до 14. јуна у руским градовима Плес и Иваново.

У фокусу фестивала су филмови који садрже елементе поетике Тарковског, а ове године у конкуренцији су били филмови из Кине, Аргентине, Турске, Њемачке, Словачке, Индије, Бугарске, Румуније и Русије.

Главну награду фестивала добила је кинеско-француска копродукција "Угао раја", кинеског редитељ Миаојана Жанга.

Домаћа сцена

Како је домаћа стручна јавност и публика прихватила филм, најбоље говори чињеница да је "Ничије дете" на овогодишњем  ФЕСТ-у у марту освојило чак четири награде. Ршумовићев филм проглашен је за најбољи филм у националној селекцији, Денис Мурић је освојио награду за најбољег домаћег глумца, награду за најбољи филм на ФЕСТ-у 2015. додијелио им је и FIPRESCI Србија, а екипа филма овјенчала се и наградом Фондације "Небојша Ђукелић" за најбољи филм у региону.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана