Два злата за хор Јединствоу Венецији

Александра Маџар
Два злата за хор Јединствоу Венецији

Венеција - Хор Српског пјевачког друштва "Јединство" из Бањалуке освојио је двије златне медаље на Међународном такмичењу "Венеција ин музика" у Венецији.

Својим раскошним гласовима на овом фестивалу, који се одржава дванаести пут, а на којем се Бањалучани први пут представљају, освојили су прво мјесто у категорији свјетовне музике.

- Из Италије се враћамо са првим мјестом у категорији духовне музике, као и са првим мјестом у категорији свјетовне музике - рекао је диригент Немања Савић и додао да се на овом такмичењу представило двадесет хорова.

Истакао је да су веома поносни и задовољни резултатима.

- Поред такмичарских наступа имали смо још три наступа, један у цркви Сан Моиз у Венецији, један на градском тргу у Каорлеу и на завршном концерту којим је затворено ово такмичење - испричао је Савић.

У недјељу је "Јединство" пјевало на литургији у српском храму у Вићенци, гдје су подијелили утиске са вјерницима који су били у храму.

За хор из Бањалуке ово је само још један доказ да је Српско пјевачко друштво "Јединство" годинама један од најбољих чувара црквене музике и српске традиције. Кроз црквену, свјетовну и традиционалну музику хор на најљепши начин презентује свој народ и Републику Српску у свијету.

Током свог дугог и преданог рада учествовали су на разним концертима и фестивалима широм земље и свијета. У току прошле године хор је гостовао у многим градовима Европе и свијета. Освојили су двадесет награда које су претежно златне.

Активности

Поред концертних активности и учествовања на такмичењима, "Јединство" редовно учествује и на недјељним богослужењима у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци, као и на литургијама по другим храмовима широм Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана