Два злата за Бањалучанке

Александра Маџар
Два злата за Бањалучанке

Барселона - Женски камерни хор "Бањалучанке" освојио је двије златне медаље на Интернационалном хорском такмичењу "Cant al mar" у Барселони.

Ријеч је о признањима у категоријама женских хорова и фолклорне музике на сусретима које је организовала Свјетска хорска асоцијација "Musica Mundi" - Интеркултур. Таленат и препознатљиве вокалне способности "Бањалучанке" су показале под диригентском палицом Младена Матовића.

- Веома смо срећни и поносни што смо на још једном значајном међународном такмичењу практично поновили подвиг из Будимпеште, гдје смо такође освојили двије златне медаље у овим категоријама. Ово је наставак квалитетних такмичарских наступа на међународној сцени - рекао је Матовић.

Такмичење је за "Бањалучанке" посљедњи међународни тест  на путу до Свјетске хорске олимпијаде, која ће бити одржана у Риги половином јула 2014. године.

Хорски сусрети у Шпанији, који су одржани од 23. до 27. октобра, окупили су 40 хорова из 16 земаља (Њемачка, Естонија, Русија, Израел, Кина, Норвешка, Финска, Аустрија, Индонезија, Шпанија...). "Бањалучанке" су биле једини представник Републике Српске и БиХ.

- Дали смо све од себе да што достојанственије представимо свој град и Републику Српску и пресрећни смо што смо досадашњим златним медаљама из Линца, Венеције, Малте и Будимпеште, те олимпијским сребрима из Кине и САД, успјели да придружимо и злато из Шпаније - истакао је Матовић.

Петочланом међународном жирију, састављеном од најистакнутијих свјетских експерата за хорску музику из Аустрије, Шпаније, Шведске, Њемачке и Летоније, "Бањалучанке" су се представиле веома захтјевним композицијама домаћих и страних аутора.

Матовић наглашава да су одласке хора "Бањалучанке" на фестивале помагали Кабинет предсједника Републике Српске, Влада РС и град Бањалука, као и ЦКУД "Веселин Маслеша".

Оригиналан наступ

"Бањалучанке" су недавно скренуле пажњу домаће јавности премијерним извођењем композиције Младена Матовића "Одбројавање или три на 'е'". На крају извођења ове хорске минијатуре чланови хора "убијају диригента на сцени".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана