Душица Липовац, директорица фестивала “Ухвати филм”: Филмови помјерају границе и руше баријере

Илијана Божић
Душица Липовац, директорица фестивала “Ухвати филм”: Филмови помјерају границе и руше баријере

БАЊАЛУКА - Филм као снажан медиј има јак утицај у преношењу порука на појединца, али и на друштво, а то је од пресудног значаја за побољшање услова живота особа с инвалидитетом и рушење свих предрасуда.

Казала је то за “Глас Српске” директорица Филмског фестивала “Ухвати филм - Бањалука” Душица Липовац говорећи о овој манифестацији, која ће бити одржана од 18. до 20. октобра у Бањалуци, а за чије издање конкурс још траје.

Додала је да је важно да аутори препознају инвалидност као тему о којој треба да се говори кроз све облике јавне промоције, па тако и путем филма.

- Приступ тематици инвалидности зависи од тога како сам аутор доживљава особу са инвалидитетом. Али, исто тако, имамо ауторе који су особе са инвалидитетом, те смо им дали слободу да се пријаве на фестивал са слободном темом, да се не фокусирају само на тематику инвалидности - објаснила је она.

Истакла је да се тако промовише стваралаштво које доприноси разбијању предрасуда и интегрисању особа са инвалидитетом у друштво.

- Кроз филмове можемо наслутити са колико одговорности се приступа изради и снимању филмова о инвалидности. Аутори нас упознају са животима особа са инвалидитетом у другим земљама, што даје посебну ноту филмовима, приказујући животне приче људи који су, упркос свакодневним проблемима, баријерама и недостатку системске подршке, успјели да остваре своје потенцијале и успјешни су у свим сферама друштвеног и породичног живота - рекла је Липовчева.

Испричала је да овај фестивал жели кроз филмове да промијени перспективу у којој се инвалидност посматра као различитост.

- Истичу се теме као што су спорт, учешће особа са инвалидитетом у умјетности, сексуалност, рушење предрасуда и табуа, те потреба за персоналном асистенцијом - рекла је она.

Нагласила је да овом манифестацијом иду ка помјерању граница и мијењању перспективе, а задатак селектора и стручног жирија јесте да при избору филмова обрати пажњу на остварења која ће мијењати свијест посматрајући инвалидитет кроз призму социјалног модела инвалидности.

- У конкурсу, који важи до 15. априла, навели смо да филмови који буду промовисали медицински модел инвалидности, односно стереотипе, неће ући у селекцију. “Ухвати филм” обухвата пројекције домаћих и иностраних филмова на тему инвалидности и особа са инвалидитетом, документарне и игране форме. Сваке године пријављују се филмови из око 50 земаља свијета - навела је Липовац.

Додала је да ће ускоро бити расписан конкурс за пријем фотографија за изложбу, те да ће за вријеме тродневног трајања фестивала бити и панел дискусије “Активизмом до промјена” и “Види мене, не мој инвалидитет”.

Филмски фестивал о особама са инвалидитетом одржава се у Бањалуци од 2011. и као такав је јединствен у Републици Српској и БиХ, а заједно са Међународним филмским фестивалом “Ухвати са мном овај дан/Ухвати филм”, који се од 2003. одржава у Новом Саду, од 2011. у Ријеци, а од 2019. и у Котору, чини јединствен фестивал под називом “Ухвати филм”.

Циљ

Душица Липовац је казала да је циљ ове манифестације да се кроз филмску умјетност допринесе смањењу социјалне дистанце према особама са инвалидитетом, промовишући све њихове потенцијале и могућности.

- Поред умјетничке вриједности, фестивал има и ону људску јер преноси поруку да заслужујемо једнаке могућности да остваримо потенцијале. Значајни сегменти су подршка филмским режисерима, сценаристима и глумцима, који су особе са инвалидитетом, да промовишу своје радове и достигнућа, те да препознају сопствене потенцијале - објаснила је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана