Душан Праћа: Елегичне мисли кроз Шушњарски шумор

Александра Маџар
Душан Праћа: Елегичне мисли кроз Шушњарски шумор

Бањалука - Поезија се слабо, готово никако не чита. Наравно, изузимам обавезну школску лектиру.

Рекао је ово за "Глас Српске" бањалучки пјесник Душан Праћа, којем је ове године за књигу "Шушњарски шумор" припало престижно књижевно признање "Печат вароши сремскокарловачке", коју додјељује новосадско "Бранково коло".

Награда ће бити уручена у петак, 28. марта, на свечаном затварању "Бранкових дана 2014" на дан рођења Бранка Радичевића у Карловачкој гимназији у Новом Саду.

- Пјесничко зрно за ову књигу је "клицу заметнуло" на Шушњару још врло давно, на самим почецима мога писања - рекао је Праћа.

Објаснио је да је књига састављена од два истоимена сонетна вијенца, написана у дванаестерцима. Оба мајсторска сонета у акростиху имају назив сонетних вијенаца.

- Читаоце ове књиге очекује наречена форма мисли и осјећања, наравно елегичних, у вези са покољем преко 5.500 српских цивила Сањана око Илиндана 1941. године - рекао је он.

Прва књига овог пјесника "Зауздана псовка" објављена је 1979. године у Сарајеву, а како каже, стање у свијету писане ријечи од тада се много промијенило. Од те давне године до данас Праћа је објавио двије збирке поезије, "Прогнане душе" 1997. и "Шушњарски шумор" прошле године.  

- Ово поражавајуће стање данас, које не умијем ни да дефинишем, не може се ни поредити са тим временом. Прву књигу пјесама објавио сам у сарајевској "Свјетлости". Издавачка кућа је обезбиједила и рецензенте и коректора. Послије штампања прослиједили су књигу у све књижаре и библиотеке - казао је Праћа.

Присјећајући се тог "златног времена" за књижевнике додао је да он као аутор није морао да брине за пласман књиге.

- Добио сам десет ауторских примјерака књиге и пристојан хонорар у висини моје двије мјесечне плате. Тако се то онда радило - каже пјесник.

Праћа који већ годинама ради у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске, окружен књигама, али и читаоцима, нагласио је да се у периоду његових пјесничких почетака далеко више читало.

- Поезија је заузимала важно мјесто у животу, нарочито омладине. Пјесници су стизали и у најзабаченије домове културе, који су увијек били препуни слушалаца и поштовалаца писане ријечи. Мислим да нам је издаваштво и књижевна клима у очајном стању - закључио је Праћа.

Понос

- "Печат вароши сремскокарловачке" је престижна књижевна награда, коју су добили неки наши највећи пјесници (Миодраг Павловић, Матија Бећковић, Дара Секулић...). Па како онда да не будем поносан на ово вриједно признање. Међутим, није то разлог за несамокритичну охолост, већ нешто што обавезује на већи труд - каже Душан Праћа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана