Дуо "Miroirs" у Бањалуци затворио "Јесењу сонату"

Миланка Митрић
Дуо "Miroirs" у Бањалуци затворио "Јесењу сонату"

БАЊАЛУКА - Композиције Мориса Равела, Дмитрија Шостаковича, Алфреда Касела, Александера Скрјабина и Франсиса Пуланка обиљежиле су посљедње вече 5. Интернационалног фестивала "Јесења соната", који је затворен синоћ у Банском двору наступом клавирског дуа "Miroirs".

Овај свјетски познат дуо из Италије чине Антонело ди Онофрио и Клаудио Совијеро у пуној концертној дворани Банског двора публици су свирали дјела подијељена у двије програмске цјелине.

Први дио концерта био је посвећен Скрјабиновој "Фантазији" , Пуланковој "Сонати", Шостаковичевом "Кончертину" и Каселиним композицијама које чине "Pages of War". У другом дијелу наступа, овај дуо извео је Равелове композиције и то "Шпанску рапсодију", "Интродукцију и алегро", те дјело "Моја мајка гуска".

- Главни циљ нашег заједничког свирања и значај оваквих фестивала  је што могу да повезују различите културе, односно нашим наступима ми као музичари из Италије који наступамо овдје трудимо се да ширимо неки међународни утицај у смислу приказивања разноликости културе и класичне музике - казао је Антонело ди Онофрио.

Равел је композитор чија дјела ова два музичара најчешће изводе, а што се цјелокупног програма тиче, како је рекао Клаудио Совијеро, посебну пажњу посвећују дјелима из 20. вијека.

- Фокусирамо се на све различитости које композитори имају и покушавамо да их прикажемо, а када је ријеч нешто што је омиљено за свирање је тренутни вијек. Када је ријеч о заједничком свирању на једном клавиру некада зна бити незгодно, јер су у питању четири руке, а не двије, не могу рећи да је то проблем, али је то ставка на коју морамо да обратимо пажњу јер није исто кад свако одвојено свира на свом клавиру.  Међусобно се уважавамо, размјењујемо идеје, различите приступе свирању и трудимо се да све то комбинујемо на најбољи могући начин - навео је Совијеро.

Осим њиховог наступа, публика је у протеклих неколико дана имала прилику да ужива у наступима Либора Новачека, "Загребачког квартета" и гудачког оркестра "Метаморфозис", док је за најмлађе посјетиоце приређен дидактички концерт.

- Кроз своје пето фестивалско издање "Јесења соната" је већ постала традиционална и препознатљива културна манифестација која ће, увјерени смо у будућности  још снажније стимулисати музички  и културни развој града и Републике Српске, те  на радост публике, сваке године током октобра у Банском двору окупљати најзначајнија имена домаће, регионалне и свјетске музичке сцене -  навео је директор Банског двора Културног центра Младен Матовић на затварању овог фестивала.

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана