Дукафест: Истинита Рујка освојила жири

Александра Маџар
Дукафест: Истинита Рујка освојила жири

Бањалука - Филм "Рујка", у режији Страхиње Савића из Србије, побједник је фестивала студентског филма "Дукафест", који је завршен у недјељу увече додјелом награда у бањалучком Дому омладине.

Побједничка прича рађена је по истинитом догађају, што је очигледно био одличан потез који је аутора довео до награде.

За најбољи документарни филм проглашен је "Рио" Бјанке Ротари  из Румуније. Жири фестивала у саставу Мирослав Момчиловић, Младен Ђукић и Неџад Беговић посебна признања додијелио је Андреју Коленцику из Словачке за филм "Звијезда" и Милану Смиљанићу из Србије за остварење "Одавде нема назад".

Аутор филма "Посљедњи позив" из Израела Рути Прибар награђен је за најбољу режију.

- Награда ми доста значи с обзиром на то да је овај филм недавно завршен и да је ово први фестивал такмичарског карактера на који смо се пријавили. Главни јунак је крава Рујка и дечак који је њен власник. Ми смо снимањем овог филма заправо спасили живот Рујки - казала је продуцент филма "Рујка" Наташа Јанковић.

Филм "Празновање" младог редитеља из Бањалуке Дајана Јаворца добио је признање за најбољу фотографију. Директор фотографије у овом филму је Симо Иљић.

- Презадовољан сам новим признањем за "Празновање". Ово је четврто или пето признање за нашу екипу и мислим да се труд исплатио. "Дукафест" пружа велике могућности, јер су, прије свега, чланови жирија људи који су годинама у свијету филма. Велика је привилегија бити дио овог фестивала - рекао је Иљић.

Послије додјеле награда приказан је филм "Обрана и заштита" Бобе Јелчића. Многобројна публика која је присуствовала пројекцијама уживала је у различитим погледима на умјетност кроз филмске приче које су стигле са више континената.

Жири

Један од чланова жирија Неџад Беговић истакао је да је било задовољство гледати филмове на овогодишњем "Дукафесту".

- Апсолутно сам изненађен колико су филмови квалитетно урађени. Нисам имао осјећај да је ријеч о студентским филмовима, што ме заиста радује и показује да долазе боља времена за филм - казао је Неџад Беговић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана