Дучићеве вечери поезије: Пјесник који је вјеровао у доброту

Ратомир Мијановић
Дучићеве вечери поезије: Пјесник који је вјеровао у доброту

Требиње - Традиционална манифестација "Дучићеве вечери поезије" почела је јуче поменом Јовану Дучићу и светом архијерејском литургијом у храму Херцеговачка Грачаница на Црквини у Требињу.

На вјечном почивалишту великог пјесника, Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије казао је да је Дучић својим дјелима прославио Требиње и цијели крај.

- У античко вријеме пјесницима су могли да се назову само они који су били богонадахнути-ентузијасти, а такав је управо био Дучић. И ми треба да будемо такви - да дарујемо и тај ће нам се дар некада вратити - рекао је владика Григорије.

Он је истакао да је Дучић у то вјеровао и да је зато сва доброчинства и радио.

- Јован Дучић је свој град прославио и несебично му помагао, те од њега направио град културе, умјетности и град који врло радо посјећује велики број људи, међу којима многи и не знају да је највећи траг у њему оставио управо овај пјесник - рекао је епископ Григорије.

Један од добитника "Дучићеве награде", пјесник Ђорђо Сладоје је нагласио да је Дучић себи задавао високу мјеру, постављао крупна питања и тешке проблеме.

- Дучић је, једним дијелом, био типични интелектуалац оног времена, а другим остао онај медитерански паганин коме се никада није угасио пут сунца и идеал класичне љепоте, која је незамислива без грчког мита, у чијој основи је многобоштво. Код Дучића је било и извора сумње у човјекову боголикост, коју је развио до метафизичке драме, а она је у горком талогу искуства, скупљаном у свијету који је најприје у теорији, а затим и у пракси извршио богоубиство - рекао је Сладоје.

У оквиру дводневне манифестације "Дучићеве вечери поезије" биће одржан богат и разноврстан програм - књижевни и научни сусрети, поетско-музички колажи, ликовне изложбе и промоције књига.

Научни скуп

У Скупштини града јуче је почео научни скуп, који се у оквиру манифестације по традицији организује у сарадњи са Институтом за књижевност и уметност и Учитељским факултетом из Београда, а који ће ове године бити посвећен Дучићевом лауреату академику Милосаву Тешићу.

У Галерији Културног центра отворена је изложба дјела првог требињског академског сликара Атанасија Поповића. Синоћ је промовисана књига "Звучне антологије добитника Дучићеве награде".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана