Дрвен­град: Та­ле­нат мла­дих по­но­во у фо­ку­су

При­ре­ди­ла: Але­ксан­дра Маџар
Дрвен­град: Та­ле­нат мла­дих по­но­во у фо­ку­су

Дрвен­град - Тре­ћи фес­ти­вал кла­си­чне му­зи­ке "Бољшој", на ко­јем ће гла­вни гос­ти би­ти рус­ки пи­ја­нис­та Ју­ри Ро­зум и ви­оли­нис­та Не­мања Ра­ду­ло­вић, по­чиње да­нас у Дрвен­гра­ду, на Мо­крој Го­ри.

Ви­ше од 100 та­лен­то­ва­них мла­дих му­зи­ча­ра та­кми­чи­ће се за Зла­тну, Сре­брну и Брон­за­ну ма­трио­шку, на­во­ди се у са­оп­штењу ор­га­ни­за­то­ра фес­ти­ва­ла, чи­ји је по­кро­ви­тељ и ове го­ди­не "Газ­промњефт".

Те­ма та­кми­чар­ског ди­је­ла про­гра­ма би­ће изво­ђење кла­си­чних и са­вре­ме­них рус­ких ком­по­зи­ци­ја.

Нај­та­лен­то­ва­ни­је ће про­гла­си­ти стру­чни жи­ри ко­ји ће ове го­ди­не чи­ни­ти про­фе­сор Зо­ран Ко­ма­ди­на, кон­церт мај­стор Бео­град­ске фил­хар­мо­ни­је Ми­ро­слав Па­вло­вић и Ви­кто­ри­ја Ма­те­ли­нен, про­фе­сор му­зи­чке шко­ле из Си­би­ра.

Фес­ти­вал "Бољшој", по­ред та­кми­чар­ског ди­је­ла, чи­ни и бо­гат ре­ви­јал­ни му­зи­чки и фил­мски про­грам. Ју­тарњи ча­со­ви ре­зер­ви­са­ни су за про­је­кци­је кул­тних рус­ких фил­мо­ва, а сва­ке ве­че­ри, под ве­дрим не­бом, сво­ја вир­туо­зна уми­је­ћа пред­ста­ви­ће свјет­ске зви­јез­де кла­си­чне му­зи­чке сце­не.

Овај престижни фес­ти­вал осно­вао је ре­ди­тељ Емир Кус­ту­ри­ца с циљем да мла­дим та­лен­ти­ма из му­зи­чких шко­ла и ака­де­ми­ја из Срби­је и Ре­пу­бли­ке Српске пру­жи при­ли­ку да се пред­ста­ве стру­чној, али и ши­рој ја­внос­ти.

Ове го­ди­не фес­ти­вал про­ши­ру­је сво­је гра­ни­це та­ко да ће се, први пут, у та­кми­чар­ском ди­је­лу про­гра­ма на­ћи и уче­ни­ци из Ру­си­је.

На све­ча­ном отва­рању фес­ти­ва­ла нас­ту­пи­ће Ју­ри Ро­зум, тре­ну­тно је­дан од нај­бољих свјет­ских пи­ја­нис­та.

Ро­зум у сво­јој бо­га­тој ка­ри­је­ри но­си низ при­знања и на­гра­да са еми­нен­тних свјет­ских та­кми­чења, као и ис­та­кну­то при­знање Ру­си­је за "Ци­јењеног умје­тни­ка рус­ког на­ро­да" и ме­даље "Су­пре­ме Со­ви­ет".

Дру­ге ве­че­ри фес­ти­ва­ла нас­ту­пи­ће ви­оли­нис­та Не­мања Ра­ду­ло­вић уз пратњу Сим­фо­ниј­ског ор­кес­тра "Бољшој", по­се­бно сас­тављеног за ову при­ли­ку, уз ди­ри­ген­тску па­ли­цу Србољуба Србе Ди­ми­ћа, ше­фа опе­ре у Си­ју­дад Ме­кси­ку.

Ви­оли­нис­та Не­мања Ра­ду­ло­вић свјет­ски ре­но­ме из­гра­дио је изу­зе­тном вир­туо­знош­ћу и смје­лим, го­то­во аван­ту­рис­ти­чким про­гра­мом и за крат­ко ври­је­ме осво­јио је ве­ли­ки низ по­што­ва­ла­ца. Због свог је­дин­стве­ног сти­ла, с пра­вом се мо­же на­зва­ти "ро­ке­ром ме­ђу кла­си­чним му­зи­ча­ри­ма".

За­тва­рање ма­ни­фес­та­ци­је

Фес­ти­вал ће у су­бо­ту, 11. ју­ла, за­тво­ри­ти квин­тет "Бољшој" му­зи­чким обли­ко­вањем фил­ма "Сре­ћа" Але­ксан­дра Ме­двед­ки­на, а "Но смо­кинг ор­кес­тра" ће се по­бри­ну­ти за до­бру за­ба­ву на са­мом кра­ју фес­ти­ва­ла. Кроз по­дршку фес­ти­ва­лу "Бољшој" ком­па­ни­ја "Гас­промњефт" нас­то­ји да по­држи мла­де и та­лен­то­ва­не му­зи­ча­ре и на тај на­чин до­при­не­се по­ве­зи­вању кул­ту­ра Срби­је и Ру­си­је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана