Дрвенград центар филмске умјетности

Александра Маџар, агенције
Дрвенград центар филмске умјетности

Мокра Гора - Величанствени ватромет преко свих брда на Мећавнику и полазак воза означили су почетак Осмог филмског и музичког фестивала "Кустендорф".


"Ово је први фестивал на којем је коначно жред карпетж, а којим је први проходао вук и то је једна необичност која је везана за Фестивал", рекао је вечерас на отварању оснивач Фестивала режисер Емир Кустурица.

Министар културе и информисања Србије Иван Тасовац истакао је да је овај фестивал дефинитивно већи од филма, јер великани филма себи могу да приуште сентиментално путовање у будућност, а кроз то путовање могу да виде на који начин ће овакве идеје наставити да буду присутне.

"Ово је потпуно чаробно место, јединствено место где млади и талентовани људи на почетку своје каријере могу да се сретну са највећим великанима професије којом се баве", поручио је Тасовац.

Изложба о руском филмском режисеру Андреју Кончаловском отворена је данас на Мећавнику уочи отварања Фестивала.

Кончаловски је нагласио да су филмски плакати седамдесетих година 20. вијека у његовој земљи били једини начин да се људи слободно изражавају, те да они представаљају сублимацију слободе.

Он је додао да очекује да на фестивалу на Мокрој Гори види добре филмове и чује добру музику, али и да понесе добре утиске.

Емир Кустурица је рекао да му је задовољство да угости Кончаловског као једног од режисера који су стварали у златно доба филма.

У конкуренцији кратких филмова, за златно, сребрно и бонзано јаје конкурише 17 филмова из Чешке, Словачке, Холандије, Исланда, Румуније, Израела, Хрватске, Њемачке, Белгије, Француске, Мађарске, Египта, Русије, САД и Србије.

Фестивал ће угостити и великане филмског свијета - режисере, продуценте и глумце, неке први пут, а неки као повратнике на фестивал.

 

 

 

Прије званичног "покретања траке" у Дрвенграду је премијерно представљена изложба посвећена Андреју Кончаловском, коју је специјално за "Кустендорф" припремио Филмски музеј из Лођа. Стваралаштво Кончаловског је представљено јединственом колекцијом архивских материјала, коју чине филмски плакати, фотографије и кадрови из филмова, које је режирао.

Жири, који ће у конкуренцији од 17 филмова прогласити овогодишње добитнике "Златног", "Сребрног" и "Бронзаног јајета", чине директор Британског филмског института Аманда Невил, мексичко-амерички филмски продуцент Алекса Гарсија и француски филмски продуцент Клоди Осар.

Награду за најбољу фотографију "Вилко Филач" ове године додијелиће шведски сниматељ мађарског поријекла Иштван Борбач и Горан Воларевић, сниматељ из Београда. У оквиру програма "Савремене тенденције", директор Канског фестивала Тјери Фремо представиће дигитално рестаурирано издање филма Шарла Ванела "У ноћи".

У поноћ је најављен концерт молдавског умјетника Адама Стинга, а све до краја фестивала на бини ће се смјењивати Ана Поповић, Алена Бајева, "Партибрејкерси" и "Тараф де хаидукс".

Уочи отварања фестивала, у Мокру Гору долазе посјетиоци из цијелог свијета. За једне, то је прилика да осјете "балканско лудило" о којем су већ чули. За већину, "Кустендорф" је прилика да на једном мјесту виде највећа достигнућа кинематографије, али и да завире у будућност седме умјетности.

- Избор аутора је пикантерија по себи - казала је селектор фестивала Дуња Кустурица.

Она је додала да етаблирани аутори имају прилику да неколико дана проживе у јединственом кружоку, да учествују у смисленим разговорима о умјетности и животу.

- Ми желимо да докажемо своју способност да Србију прикажемо у оптимистичнијем светлу. Зато би требало да "Кустендорф" овој земљи нешто значи, без обзира на то што је код нас све учињено да се култури не придаје неки посебан значај - нагласила је Кустурица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана