Друго у Српској: Свечано отворено Народно позориште у Источном Сарајеву

Срна
Друго у Српској: Свечано отворено Народно позориште у Источном Сарајеву

ИСТОЧНО НОВО САРАЈЕВО - У Источном Сарајеву вечерас је свечано отворено Народно позориште, које је након бањалучког друго национално позориште Републике Српске.

Министар просвјете и кулутре Републике Српске Жељка Стојичић истакла је у обраћању присутнима на отварању да су јасно дефинисаном и посвећеном културном политиком институција Српске направљени велики помаци у области позоришне дјелатности.

Она је навела да у Републици Српској дјелују три републичке установе културе - Дјечије позориште Српске и два национална театра у Бањалуци и сад Источном Сарајеву, те три градска позоришта у Градишци, Приједору и Бијељини.

"Поред тога, покренута су и два нова позоришна фестивала `Љубица` и студентски позоришни фестивал `ПАФ`, те конкурс Министарства просвјете и културе за развој домаћег драмског текста", додала је Стојчићева.

Она је истакла да древна позоришна умјетност учи људе да сазнају нешто о себи и свијету у којем живе, те да као такво успјешно одолијева новим трендовима и медијима, представљајући коректив друштва.

"Позориште је посљедња оаза истине и непосредне комуникације и има шансу да буде посљедње упориште људскости и етике", рекла је Стојчићева, пожељевши новоотвореном позоришту успјешан рад.

A group of people on a stageDescription automatically generated

Присутнима је прочитано и поздравно писмо предсједника Републике Српске Милорада Додика, који је данас, прије званичног отварања позоришта, као први посјетилац обишао ову установу културе и пожелио јој плодан рад.

Вршилац дужности директора Народног позоришта Источно Сарајево Јелена Крстић истакла је да је ово позориште, након бањалучког, други национални театар и захвалила се за све што су за његову изградњу и отварање учинили предсједник Републике Српске и Влада Српске.

"Надам се да ћемо позориште његовати у правом духу, јер позориште је љубав", рекла је Крстићева, која је прве представе овог позоришта најавила за јесен.

Начелник Источног Новог Сарајева Јован Катић рекао је да су Срби на овим просторима у сваком вијеку градили позоришта.

Наводећи да своједобно позивнице за отварање позоришта у Сарајеву биле штемпане ћирилицом, Катић је рекао да је и то један од показатеља српског идентитета и непоколебљив доказ да су Срби створили Сарајево.

"Морали смо због познатих догађаја да оставимо у Сарајеву све оно што смо градили и изградили, али смо са собом понијели свој дух, истрајност и култру као дио нашег идентитета", истакао је Катић.

Он је додао да су Срби на мјесту бивше касарне, на ливади из ничега дигли Источно Ново Сарајево, а сада и позориште које ће бити на корист свим грађанима.

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је да отварање Народног позоришта представља доказ истрајности и побједе српског народа у вијековима иза нас.

"Ово је нова кућа Деспића 155 година послије", навео је Ћосић, подсјећајући да је прво сарајевско позориште заживјело у кући српске трговачке породице Деспић.

Ћосић је навео да је Народно позориште у Источном Сарајеву огледало Републике Српске на овом подручју.

"Република Српска данас показује своју успјешност у Источном Сарајеву и тек ће је показати кад ово позориште буде дом врхунских представа и извођача и постане мјесто сабора српског народа", истакао је Ћосић, констатујући да је ово нулта тачка у сегменту културе.

Ћосић је изразио увјерење да садашња покољења имају снаге да буду достојни својих предака, али да им је потребно више вјере

У оквиру свечаности отварања Народног позоришта приказан је документарни филм Зорана Кубуре о историјату позоришног живота Срба на подручју Сарајева од краја 19. вијека, укључујуићи и позоришни живот у ратном периоиду у тадашњем Српском Сарајеву.

У музичком дијелу програма учествовали су чланови Београдске опере Љубица Вранеш и Драгољуб Бајић уз пратњу Лазара Марића на клавиру и Драшка Спасојевића на саксофону, а изведен је и пригодан драмски програм.

Глумци Бојан Колопић и Филип Радовановић премијерно су извели једночинку "Глумац" аутора Зорана Тодоровића.

Отварању су, међу осталима, присуствовали и Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански владика Хризостом, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, амбасадор Србије у БиХ Иван Тодоров, те представник Амбасаде Русије.

Народно позориште Источно Сарајево грађено је у етапама средствима општине Источно Ново Сарајево, које је уложило 2,5 милиона КМ и уз подршку из буџета Републике Српске од 3,5 милиона КМ.

Идеја о изградњи ове установе културе датира из 2003. године, када су почели и први радови, а изградња је оживјела 2017. године уз подршку Владе Републике Српске, града Источног Сарајева и општине Источно Ново Сарајево.

Прва представа у новоотвореном позоришту биће одиграна сутра, 24. маја, када ће глумци Народног позоришта Републике Српске извести представу "Госпођица".

У суботу, 25. маја, на програму је "Боинг-боинг" Никшићког позоришта, а у терминима од 11.00 и 13.00 часова глумци Дјечијег позоришта Републике Српске одгираће представу "Црвенкапица".

У недјељу, 26. маја, биће одиграна представа "Успомене Саре Бернар" у извођењу Тање Бошковић. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана