Други сајам књига у Вишеграду: Туристи из Сингапура траже На Дрини ћуприју

Радоје Тасић
Други сајам књига у Вишеграду: Туристи из Сингапура траже На Дрини ћуприју

Вишеград - Други сајам књига, који је отворен у Андрићграду у Вишеграду, изазвао је велико интересовање љубитеља књиге из овог и сусједних градова, али и бројних туриста који ових дана свраћају у град на Дрини да би видјели његове знаменитости.

Према процјенама представника издавача, на око двадесетак штандова пореданих на Тргу Иве Андрића и Његошевом тргу највише су тражене и куповане књиге Иве Андрића, а посебно роман "На Дрини ћуприја".

- Дјела Иве Андрића имамо у комплету и појединачно, а прошле године су романи "На Дрини ћуприја" и "Знакови поред пута: изашли на енглеском. Данас су биле двије дјевојке из Сингапура, а јуче странац из Ирске који су тражили најчитаније дјело нобеловца. Продали смо доста Андрићевих књига преведених на енглески - каже Радисав Васић из Издавачке куће "Мибабук".

Он објашњава да туристи од њега траже углавном литературу лакшег садржаја за одмор или класике од којих је на првом мјесту Достојевски, а онда Ћосић па Дучић.

Врло посјећен је и скромно опремљен штанд Српске православне цркве, Патријаршије Београд...

- Овдје су изложене богослужбене књиге, сабрана дјела владике Николаја Велимировића, затим Српски иконопис, Свето писмо и многе друге. Најтраженија су Сабрана дјела патријарха Павла и комплет сабраних дјела владике Николаја који има 12 књига - каже Саша Претић.

Посјећен је и изложбени простор Архива Србије гдје свраћају они које занима историја посебно Првог и Другог свјетског рата.

Тијана Драшковић, која ради на штанду, каже да су изложене књиге у вези са конзулатима Срба у Солуну и Цариграду.

- Читаоци се интересују и за томове дјела о Првом и Другом свјетском рату, као и о Балканским ратовима и то за оно што досад није објављивано - додаје Драшковићева.

Представник Издавачке куће "Мали принц" Драган Зорић истиче у први план литературу за дјецу посебно бајке, басне, едукативне књиге, затим сликовнице, а тражена су и енциклопедијска издања.

- Од енциклопедија за одрасле купују се оне у вези са историјом умјетности, митологијом, затим о сликарству па чак и собном цвијећу. Дјеца су велики купци књига, јер кад дођу на штанд са родитељима не одвајају се од сликовнице док им је они не купе - каже Зорић.

Према његовим ријечима, изузетно су продаване књиге писаца Милана Видовића и Зорана Тимотијевића.

- Поново су у моди књиге о теоријама завјере и масонима које ни висока цијена не спречава да се нађу у рукама знатижељних читалаца - каже Зорић.

Продавци наводе да су тражене и књиге издавача о тенисеру Новаку Ђоковићу, Николи Тесли, Петру Кочићу, затим владарима из сјенке, "Битлсима", као и писаца Владимира Кецмановића, Вука Драшковића, Благоја Граховца...

Сајам књига постављен је на предивном мјесту доступном сваком љубитељу књижевних дјела, а посебно туристима.

Други Сајам књига у Андрићграду у Вишеграду биће затворен 12. јула додјелом награде за издавачки подухват године.

"Православни одговор"

Штанд издавачке куће "Графид" из Бањалуке и њихово издање "Православни одговор" аутора Александра Влашког из Београда изазвао је велико интересовање посјетилаца на Сајму књига у Андрићграду. Осим одлично графички опремљене књиге интригантног наслова, додатну пажњу љубитеља књига привлачи и лутка ђавола везана за десни угао "Графидовог" штанда.

- Ријеч је о специфичном перформансу којим сам хтио да пошаљем поруку, боље речено, да укажем да у свијету у којем живимо постоји много зла у свим сферама живота и да се тог зла морамо ослободити - каже Влашки.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана