Други Међународни салон "Девета димензија" одржан у Бањалуци

Миланка Митрић
Други Међународни салон "Девета димензија" одржан у Бањалуци

Бањалука - Други по реду Међународни салон стрипа "Девета димензија" одржан је овог викенда у Каменој кући на тврђави Кастел, а за све љубитеље девете умјетности био је приређен разноврстан и богат програм.

Удружење стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске "Девета димензија" организовало је салон, а ове године гости су били свјетски и регионални аутори.

Сви љубитељи стрипа имали су прилику да се друже и више упознају са ауторима и њиховим радовима, да погледају неколико изложби и купе или размијене стрипове на берзи стрипа или да учествују у школи цртања.

Гости салона били су: Фабио Ћелони, Марика Далоко, Алекса Гајић, Ненад Цвитичанин, Игор Марковић, Зоран Стефановић, Дарко Креч, Лазо Средановић, Сенад Маврић, Милан Младић, Здравко Кнежевић, Срђан Салат, Предраг Иконић, Срђан Врањеш, Борислав Маљеновић, Јован Братић, Горан Лојпур и Александар Петрић.

Свакако један од значајнијих аутора који су гостовали је Фабио Ћелони, који је 1990. године остварио први контакт са "Дизнијем" и радио на причама о Микију Маусу, а 2000. године започео сарадњу са издавачком кућом "Бонели", као цртач популарног серијала "Дилан Дог", али и Алекса Гајић, стрип аутор познат у региону као аутор првог дугометражног српског анимираног филма "Technotise - Едит и ја".

- Људи су све више и више заинтересовани за стрип. Прије десет година интересовање је било јако мало, али онда смо основали "Девету димензију" и одлучили да нешто промијенимо у сфери стрипа у РС и БиХ. За 10 година стање се рапидно поправља, мада може то још много боље - рекао је члан Удружења стрип аутора и обожавалаца стрипа Републике Српске "Девета димензија" Здравко Кнежевић.

Међу садржајима које су посјетиоци имати прилику да искусе су поставка 14 ретроспективних изложби, са неколико стотина страница стрипа, те промоције неколико стрип издања, међу којима су и нови број часописа "Parabellum", те други дио манге "Lost Hope" Срђана Врањеша.

- Значај једне овакве манифестације за Бањалуку, али и Републику Српску, огледа се и у врхунским ауторима који ће бити гости салона - навели су раније из "Девете димензије".

Током трајања салона, посјетиоци су, између осталог, могли да погледају изложбе: Фабио Ћелони - изложба стрип табли насталих за издавачке куће "Бонели" и "Панини", Марика Далоко, "Life in sketch"- изложба фотографија која представља рад 11 италијанских стрип цртача, њихов живот у стрипу, око стрипа и за стрип, "Давид и ја" - изложба стрип каишева стрипа "Давид Штрбац", доајена стрипа у Републици Српској, покојног Мире Млађеновића, али и да уживају у "Чудноватим стриповима Алексе Гајића", као и осталих аутора који су били гости салона, те у изложби стрип табли Школе стрипа "Кунова" Здравка Кнежевића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана