Други број гласника “Наша мисао” доноси занимљивости из историје и језика: Чувари српског идентитета и културе

Илијана Божић
Foto: Јања Бијелић

БАЊАЛУКА – Нови, други број гласника “Наша мисао” клуба историчара “Посавине” из Шамца, који доноси занимљивости из историје, али и српског језика и књижевности, објављен је у издању Задужбине кнеза Мирослава Хумског из Требиња.

У овом броју представљени су стручни и научни радови из опште, локалне и националне историје, те неколико есеја на тему “Чувајући ћирилицу - чувамо себе”. Такође овај број читаоцима доноси и пјеснички кутак.

Главни уредници овог часописа су историчари Маја Видовић и Димитрије Живановић, а Видовићева је говорећи о гласнику “Наша мисао” за “Глас Српске” истакла да је на корицама другог броја лик Петра Првог Карађорђевића.

- Лик нашег владара, краља Петра, смо истакли јер се прошле године навршило 100 година од његове смрти те смо се одлучили да други број посветимо управо њему. То ће остати традиција и за наредне бројеве тако што ћемо, у складу са јубилејом, одређеној личности посветити број - објаснила је она.

Истакла је да свако ко се бави истраживањем може да им достави рад из свих сфера хуманистичких наука те да други број доноси и есеје посвећене очувању српског језика и ћирилице.

- Покушали смо да истакнемо проблематику која је данас присутна, а то је све мања употреба ћирилице међу омладином, али и старијом популацијом. Тиме смо жељели да дамо допринос очувању нашег културног насљеђа, али и да покажемо истинску борбу за српски језик и ћирилицу - додала је Видовићева.

Нагласила је да су гласник “Наша мисао” покренули с циљем да анимирају колеге из Српске да својим радовима истакну значај проучавања прошлости стављајући акценат на изучавање локалне историје.

- У часопису се, такође, налазе и радови везани за историју Српске. Значајан је и због тога јер је повезао бројне младе историчаре РС и Србије. Радимо на очувању српског идентитета и културе на простору цијеле БиХ, али и у свим крајевима гдје живи српски народ - испричала је она.

Како је казала све активности су усмјерене ка томе да се заштити, сачува и што више информише о историји српског народа са простора Српске и БиХ.

Аутори гласника “Наша мисао” су историчари Српске и Србије, професори српског језика те књижевници и пјесници.

Потребна подршка

Маја Видовић је најавила и трећи број гласника “Наша мисао” те је истакла да ће овај број бити посвећен обиљежавању 30 година постојања Српске.

- У њему ће се наћи научно-стручни радови и прикази везани за историјат РС, као и есеји на тему Република Српска и неколико пјесама које ће се наћи у пјесничком кутку. Тренутно тражимо спонзоре, пошто активности клуба зависе од помоћи, како од институција, тако и од појединаца. Овим путем позивам све заинтересоване да нам се јаве и помогну при реализовању трећег броја гласника “Наша мисао”. Радови су пристигли, тако да нам остаје само да прикупимо средства - поручила је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана