Дринић: Враћамо се Черчиловим порукама - шта ћемо да бранимо ако укинемо културу

ГС
Дринић: Враћамо се Черчиловим порукама - шта ћемо да бранимо ако укинемо културу

БАЊАЛУКА - Смањење буџета за културу Републике Српске критиковао је посланик ПДП-а у Народној скупштини Републике Српске Небојша Дринић.

- Када су у британском парламенту тражили од Владе да због одбране од њемачке агресије смањи  буџет за културу тадашњи премијер Винстон Черчил је одговорио: "А, шта ћемо онда да бранимо"? И био је у праву. Овом изјавом која се препричавала као анегдота Черчил је послао снажну поруку - истакао је Дринић.

Додао је да му је жао је што у Влади Републике Српске међу онима који су одлучили да "срежу буџет за културу и умјетницима оставе само мрвице нико није свјестан да је култура један од стубова опстанка народа".

-Српски језик, писмо и култура су чувари нашег националног идентитета, оно што нам је остављено у амане. Дужни смо да их бранимо и оставимо покољењима. Сви они који нису подржали амандман да се врати грант за културу гласали су за потоп културе и свега онога што нас представља у најбољем свјетлу - закључио је Дринић.

Приједлог ребаланса буџета Републике Српске за 2023. годину Народна скупштина Републике Српске усвојила је јуче. Према поменутом приједлогу, текући грантови културе, са првобитних 1.250.000, ребалансом су смањени на 150.000 КМ.

Приједлог ребаланса буџета  изазвао је огорченост код оних који раде и стварају у области умјетности и културе.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана