Драшко Видовић: Смијех до суза уз сценско самоубиство

Александра Маџар
Драшко Видовић: Смијех до суза уз сценско самоубиство

Бањалука - Представу "Генерална проба самоубиства" играћемо до краја године у Звездара театру, на позив драмског писца Душана Ковачевића, који је аутор овог текста.

Рекао је ово за "Глас Српске" глумац Град позоришта из Градишке Драшко Видовић, који тумачи два лика у представи, чијој је првој репризи присуствовао и Ковачевић.

- Био је јако задовољан комплетном представом. Сјећам се да је рекао: "Помало необична поставка" - казао је Видовић, који у "Самоубиству" игра са Велимиром Бланићем, Адмиром Мешићем и Јованком Божовић-Миловановић.

Видовић у представи игра самоубицу и брата самоубице, али доминира са улогом несрећног човјека који жели да скочи са моста.

- Хтјели смо да радимо домаћи текст због учешћа на фестивалима, али и из поштовања према Душану Ковачевићу. Комад је био велики изазов за нас, јер је ријеч о тексту једног од најбољих српских живих писаца - казао је Видовић и додао да режију њихове поставке потписује Лука Кецман.

Истакао је да је текст написан специфичним језиком и да носи много снажних порука, али и филозофских промишљања о актуелним проблемима.

Иако је младим глумцима рад на комаду "Генерална проба самоубиства" био велики изазов, Видовић сматра да су оправдали очекивања.

- Представа је јако захтјевна, јер колико год људи има на сцени толико мора бити и иза сцене. Принуђени смо да радимо и иза завјесе, али и продукцијске послове - објаснио је Видовић.

Оно што овој позоришној причи даје посебну драж је занимљив преокрет радње на крају, који изазива изненађење и смијех публике.

- У тренутку када се прича на сцени толико запетља, покаже се да је све само генерална проба за представу која се игра у неком позоришту под називом "Самоубиство" - казао је Видовић.

Глумци позоришта Град имали су прилику да погледају редитељске потезе Душана Ковачевића, који је на сцену Звездара театра поставио "Генералну пробу самоубиства".

- Иако се наша поставка разликује од Ковачевићеве, успјели смо да испоштујемо комплексност језика овог врсног књижевника - казао је Видовић.

Комедија о лажи

- Основна тема представе "Генерална проба самоубиства" је манипулација. Писац је врло јасно послао милион порука и кроз комад критикује посрнули систем вриједности. Прича је жанровски окарактерисана као горка комедија о лажи - казао је Драшко Видовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана