Драмски дио манифестације Дани Владе С. Милошевића: Са Краљем Ибијем боре се за студентску сцену

Александра Глишић
Драмски дио манифестације Дани Владе С. Милошевића: Са Краљем Ибијем боре се за студентску сцену

Бањалука - Краљ Иби, главни јунак истоименог драмског комада француског писца Алфреда Жарија, био је инспирација бројним глумцима, а у историји српског позоришта његово име остаће повезано са легендарним Зораном Радмиловићем.

Чувени драмски лик поново оживљава, овога пута у Бањалуци, на сцени Студентског позоришта "Владо Зељковић" у режији Горана Дамјанца. Насловна улога повјерена је Александру Руњићу, док маму Иби тумачи Кристина Шиканић, а премијера која је најављена за сутра у 20 часова дио је програма манифестације "Дани Владе С. Милошевића".

Представа ће бити изведена на сцени Студентског мултимедијалног центра у павиљону четири универзитетског кампуса. 

Култни комад у београдском "Атељеу 212" давне 1964. режирао је Љубомир Муци Драшкић, а управо у тој представи играо је Радмиловић.

- Муци Драшкић је пред себе ставио задатак да ослободи глумачке потенцијале трупе и то се најбоље види у случају Зорана Радмиловића. Представа је имала дуг живот захваљујући управо бравурама овог глумца. Поставио сам себи сличан задатак. Вјерујем да наша представа има потенцијал да изњедри више од једног глумца - рекао је Горан Дамјанац.

"Краљ Иби" је први пут изведен као марионетска представа, а то је први комад у историји свјетске драме у коме се псује па је премијера у Паризу 1896. обиљежена скандалом. Послије прве непристојне ријечи представа је прекинута на петнаестак минута због нереда у публици.

- Насловни јунак ове представе је у драмској литератури познат као лик који представља појам свега негативног у човјеку, тако да смо ми краља Ибија тако третирали. Међутим, с обзиром на то да је то једна комедија, лакрдија, ми смо те проблеме и људске мане поставили на такав начин да нам је краљ Иби на крају ипак симпатичан - истиче Дамјанац.

Управо у складу са причом коју режира, Дамјанац жели да укаже на проблеме Студентског позоришта "Владо Зељковић".

- Намјера премијерног извођења је да се скрене пажња надлежних и јавности да је тај простор у коме ћемо извести представу недовршен. Ријеч је о простору који је потпуно неуслован за даље извођење било каквих садржаја пошто нема струје ни воде. Онда настављамо живот представе на сценама позоришта док се наша сцена не заврши - каже Дамјанац.

"Дани Владе С. Милошевића" прије три године остали су запамћени по оперети "Орфеј у подземљу", коју је такође режирао Дамјанац.

- Академија умјетности у оквиру "Дана Владе С. Милошевића" представља сва три своја одсјека, музички, драмски и ликовни и омогућава сарадњу људи који су у различитим умјетничким дисциплинама. Препозната је важност оснивања Студентског позоришта "Владо Зељковић" и ова манифестација постаје нека врста добре виле за драмске умјетнике - наглашава Дамјанац.

У оквиру ове манифестације умјетница Хана Хајдаревић из Сарајева јуче је одржала предавања и мастер радионице.

Концерти

Публика ће имати прилику да дође на још два концерта до краја манифестације "Дани Владе С. Милошевића". Први ће бити одржан сутра у 20 часова у Музеју савремене умјетности Републике Српске када ће наступити лаутисткиња Хана Хајдаревић. Други, а истовремено и завршни концерт најављен је за петак, а наступиће "Бандонеон Сљуире" у 20 часова у Дјечијем позоришту Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана