“Драме 1” и “Драме 2” Љубомира Симовића објављене у издању”Лагуне”

Илијана Божић
“Драме 1” и “Драме 2” Љубомира Симовића објављене у издању”Лагуне”

БАЊАЛУКА - Драме Љубомира Симовића “Бој на Косову”, “Хасанагиница” , “Чудо у Шаргану” и “Путујуће позориште Шопаловић” по којима су снимани филмови, али и извођене представе, данас су објављене у двије књиге “Драме 1” и “Драме 2”, у издању “Лагуне”.

Историјска драма “Бој на Косову”, по којој је 1989. године снимљен култни филм у режији Здравка Шотре на 600 годишњицу Косовске битке, почива на темељима епске народне поезије и народног предања.

- Прича прати српског кнеза Лазара Хребељановића који не жели да се потчини турском султану Мурату као што су владари околних области учинили, већ одлучује да стане на пут османској најезди, као бранилац српског народа и вере Христове. Одабравши вишњи живот, кнез Лазар и Милош Обилић ушли су у колективно сећање као мученици који су страдали за слободу, која се на нашем простору одвајкада тешко извојевала и скупо плаћала - саопштено је у опису књиге на сајту “Лагуне”.

Драмски првенац Љубомира Симовића је “Хасанагиница” настала 1973. године на молбу тадашњег управника Народног позоришта. Ова оригинална и иновативна обрада народне баладе говори о страдању главне јунакиње под теретом улоге коју су јој средина, друштвено-политички односи и најближа околина наметнули.

- Приказујући полуге власти, моћи и манипулације у ликовима бега Пинторовића и Хасанаге, аутор кроз судбину Хасанагинице проговара о немоћи несрећног појединца и његовом неминовном поразу у борби против зла - стоји у опису дјела на “Лагуни”.

Ове двије драме биће обједињене у књизи “Драме 1”, док ће дјела “Путујуће позориште Шопаловић” и “Чудо у Шаргану” бити објављене у књизи “Драме 2”.

“Путујуће позориште Шопаловић” комад је који је постављен на сцене више од стотину позоришта само у Француској, а игран је и у Белгији, Швајцарској, Пољској, Чехословачкој, Шведској, Канади, Јужној Кореји, Јапану, Колумбији, Мароку. Преведен је на више од 20 језика и награђен најзначајнијим признањима у Србији и иностранству.

- Радња смештена у Ужицу током Другог светског рата уверљиво приказује сурову свакодневицу нацистичке окупације, хапшења, прогоне и стрељања. Љубомир Симовић кроз ликове глумаца и локалног становништва, окупатора и његових сарадника осликава трагедију човека пораженог бесмисленом стварношћу и немогућношћу позоришне уметности да победи зло и патњу - истакнуто је о овом дјелу на “Лагунином” сајту.

Љубомир Симовић помоћу црног хумора и живописне психологизације ликова, с дубоким разумијевањем и искреном љубављу, у “Чуду у Шаргану” приказује исјечак из живота људи са периферије Београда, њихову трагику и немоћ да остваре амбиције које су их и довеле у престоницу. О усамљености и осујећености јунака сазнајемо посредством њихових дијалога, путем којим писац приказује њихово морално посрнуће, али и духовну осиромашеност тадашње државе и времена.

Прворазредни аутор

Писац и критичар Слободан Селенић својевремено је истакао да су са Љубомиром Симовићем српска драмска литература и позориште добили сјајног, прворазредног аутора.

- До пре годину дана познат као врстан песник Симовић је “Хасанагиницом” најавио, а “Чудом у “Шаргану” потврдио да је поета у драми нашао форму за оригиналан, изузетно сугестиван, локално-националан и интелектуално универзалан исказ - навео је Селенић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана