Драгослав Павле Aксентијевић, појац: Појање каријатида уз српску духовност

Снежана Тасић
Драгослав Павле Aксентијевић, појац: Појање каријатида уз српску духовност

Прави чувари традиционалне српске музике заслужују сваку похвалу и пажњу. Заслужан је свако ко наведе и један мали цитат, јер то дође као круна комплетне композиције и представља највећи део тог аранжмана и таквог једног приступа. Има много нас који идемо на тај исти извор. Међутим, неки ту воду око извора загаде, а неки са поштовањем доживе велику инспирацију и желе да наставе традицију, а да је суштински не мењају.

Рекао је ово у интервјуу за "Глас Српске" појац Павле Aксентијевић, познат као чувар српске етно-музике и сјајан извођач византијских композиција.

* ГЛAС: Да ли још радите на прикупљању византијских пјесама?

AКСЕНТИЈЕВИЋ: Има довољно песама за седам-осам каријера оваквих какву сам ја имао, али, нажалост, нема прилика, нема подстицаја. Недавно сам добио рукопис са Кипра који је открио наш музиколог Aндрија Јаковљевић. Рукопис је откривен у манастиру Ивирон, а писао га је Маврил Хрисафис. Реч је о рукопису на хиљаду страна који је Хрисафис радио у Смедереву, где је боравио код своје рођаке Гркиње на двору Ђурђа Бранковића, по паду Цариграда. Песама има много, проналазим их и више пута сам истицао да имам комплетан најстарији српски рукопис.

* ГЛAС: Колико често наступате?

AКСЕНТИЈЕВИЋ: У једном периоду су ми слали полицију на концерте, то је било Титово време. Кад сам снимао филм "Бој на Косову", па и око самог Газиместана, било је више од 20 наступа месечно, а сада прође и по неколико месеци без наступа.

* ГЛAС: Бавите се и сликањем. Колико имате времена да се томе посветите?

AКСЕНТИЈЕВИЋ: Због мањег броја концерата имам све више времена за сликање. Много сам уз штафелај, то је моје прво занимање. Публика ће 16. децембра моћи да дође на отварање моје изложбу у Београду, када ћу и одржати концерт под називом "Каријатиде сна".

* ГЛAС: Концерту сте дали симболичан назив. Коју поруку он носи?

AКСЕНТИЈЕВИЋ: Каријатиде су девојке са Пелопонеза које су заробљене и одведене у ропство и које су у старој античкој архитектури представљене као стубови. Најчувеније су оне у Ерехтејону и оне у неком преносном значењу носе моје снове, моја сећања, чак и онај период пре сећања. То је оно што сам слушао и доживео лично, што сам запамтио и остало је као у неким сновима.

* ГЛAС: Јесу ли Ваши синови Ваши најбољи ученици?

AКСЕНТИЈЕВИЋ: Моји синови су инструменталисти и они учествују на наступима. Нисам поносан што наступам са синовима него на то што они то одлично раде.

Слике

Павле Aксентијевић је рођен у Београду 1942. године, магистрирао је на Ликовној академији 1967. године. Престаје да слика од 1971. до 2006. године. Посљедње двије изложбе које је приредио су "Приступање" у галерији "Прогрес" и "Посвећење" у Коларцу.

Слике из циклуса "Каријатиде сна" настале су у периоду од 2007. до 2010. године, а рађене су у техници акрилик на платну.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана