Драгослав Дедовић - Глорија мунди посвећена жени

Александра Маџар
Драгослав Дедовић - Глорија мунди посвећена жени

Бањалука - Прва награда коју сам добио у Србији била је она прошлогодишња, "Печат вароши сремскокарловачке", за најбољу књигу на српском језику, такође на "Бранковом колу". "Стражилово" ме додатно обрадовало, јер ми говори двије ствари: Постоје људи који су у стању да заиста чују то што моји стихови говоре, и друго, постоје институције које истрајавају на тези да је пјесништво важно за судбину језика који нас одређује.

Рекао је ово за "Глас Српске" књижевник који живи и ради у Келну Драгослав Дедовић, овогодишњи добитник престижне награде "Стражилово" за 2013. годину за књигу "Глорија мунди" у организацији "Бранковог кола" из Сремских Карловаца.

Дедовић, који је до сада објавио шест књига пјесма, од којих су неке преведене и на њемачки, истиче да су Нови Сад, Сремски Карловци и Стражилово мјеста са којих је лакше чувати то што је завјештао Бранко Радичевић.

- Ради се о односу према традицији. Аустријски композитор Густав Малер, који је рођен неколико деценија послије смрти Бранка Радичевића, једном је рекао да традиција није обожавање пепела већ давање ватре у завјет. Мислим да се то са Стражилова најбоље види - истакао је Дедовић.

Када је ријеч о књизи "Глорија мунди", књижевник објашњава да ово књижевно остварење у првом дијелу  окупља мањи дио онога што је од осамдесетих до данас написао.

- Ријеч је о римованим пјесмама. Углавном пишем у слободном стиху, али све моје књиге су прошаране и римованим пјесмама. Оне су се према својем окружењу односиле углавном као мјеста промјене тоналитета или регистра, понекад као намјерни ломови у току рукописа - објаснио је Дедовић.

Његову пажњу окупирала је знатижеља како ће се мијењати природа тих лирских текстова када их окупи на једном мјесту, а резултат је био изненађујући, јер су се пјесме уклопиле као да су чекале једна другу.

- Циклус "Глорија мунди" окупља десетак пјесама које су настале 2011. и 2012. године. То су супстанцијално љубавне пјесме. Наравно, пјесме су посвећене једној жени - рекао је Дедовић.

Овом књигом заљубљеник у писану ријеч Драгослав Дедовић покушао је да одговори на неколико питања која се рађају из јединственог осјећања званог љубав.

- Да ли је могуће пронаћи ријечи за то осјећање које се спомиње у скоро свакој другој народној пјесми? Има ли у љубави и нечега што нас, када волимо, чини дијелом свеукупне архитектуре, свепрожимајуће љубави, логоса? Како зауставити, описати те тренутке кроз које нам је дато да као кроз прозорче вирнемо у неки вид вјечности? - запитао се у својој збирци књижевник.

Млади књижевници

- Свака генерација мора да се избори за простор. Пјесништво није једини начин да се изразите, али је можда једини који од вас тражи апсолутно унутрашњу потврду да је изречено. Свијест о томе је прва претпоставка. Друга је да имате дар, да ријечи доживљавате као бића, да осјећате језик као живу плазму. Трећа је да упорно тражите свој пут у том језику. Пјесништво је питање идентитета, значи о томе не можете преговарати ни сами са собом, а камоли са институцијама културе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана