Драган Великић отвара јубиларни Сајам књиге у Бањалуци

Агенције
Драган Великић отвара јубиларни Сајам књиге у Бањалуци

Бањалука - Јубиларни, 20. Међународни Сајам књиге "Бањалука 2015" биће одржан у периоду од 15. до 21. септембра, а овогодишњу смотру писане ријечи поздравном бесједом ће отворити Драган Великић, књижевник из Србије.

Простор Спортске дворане "Борик" и ове ће године бити домаћин бројним издавачким кућама из БиХ и региона, а према ријечима Петре Ивић, руководиоца сајма, новина је да ће свој штанд имати и Народна и универзитетска библиотека РС (НУБ РС) у оквиру којег ће своје издаваштво представити и Музеј савремене умјетности РС, Народно позориште РС и Дјечије позориште РС.

"Као и ранијих година, и ове године су на сајму присутне издавачке куће које су добро познате нашим грађанима. С нама су из године у годину 'Креативни центар' из Београда, издавачка кућа посвећена литератури за дјецу, 'Вулкан', 'Алгоритам', 'Нова књига', 'Дерета' и 'Лагуна' из Београда", казала је Ивићева.

Она је најавила да ће сајам свечано бити отворен 15. септембра у 17 часова, а за посјетиоце ће бити отворен од 10 до 20 часова и цијена улазнице ће, као и до сада, износити 1 КМ.

Напоменула је да, када су у питању промоције, оне зависе од самих издавача и њихових планова да ли ће своја нова издања која су објављена између два сајма представити у Бањалуци.

"Засад имамо најаву промоције Завода за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево на чијем ће штанду бити представљена књига Миодрага Лазаревића 'Бунцање', овогодишњег добитника прве награде на њиховом конкурсу 'Златна сова'. Сигурно је да ће промоција бити и на штанду НУБ РС, а са читаоцима ће се на штанду 'Глобосина' дружити и књижевница Љиљана Хабјановић-Ђуровић", истакла је Ивићева.

Поред индивидуалних посјета сајму, овај празник писане ријечи сваке године посјети и мноштво школараца који неопходну литературу овдје проналазе по сниженим цијенама.

"Према препоруци Министарства просвјете и културе РС већ се припремају организоване посјете основних и средњих школа из цијеле РС, а школарци су нам увијек најдражи посјетиоци", додала је Ивићева.

И ове године ће на јубиларном сајму, који организује "Глас Српске", бити додијељене традиционалне награде које носе имена манастира у РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана