Драган Петровић Пеле: Студенте учим да задрже људско лице

Ратомир Мијановић
Драган Петровић Пеле: Студенте учим да задрже људско лице

Требиње - Педагошки посао много је више од подучавања младих генерација глумачкој вештини. Остати човек и у околностима када успех у каријери тражи компромисе, најважнији је испит за оне којима тек предстоје бројни животни и професионални изазови.

Рекао је ово за "Глас Српске" познати београдски глумац Драган Петровић Пеле који се прославио улогом у серији "Бољи живот", а потом и у филмовима "Лепа села лепо горе", "Мала ноћна музика", "Точкови", "Четврти човек" и серијалу "Вратиће се роде".

Први поглед готово увијек вара. Иако на први поглед дјелује помало строго и неприступачно, Петровић је, заправо, како би Херцеговци рекли, фино чељаде. У својству професора-ментора стигао је и у Требиње - на извођење представе студената ФДУ "Шест франака по комаду или пола порције рибанца", Јонесковог колажа чију инсценацију потписује асистент Милош Биковић.

- Глума је мој примарни позив и уметност којом се бавим, али у последње време много ме испуњава и посао професора, који ми је динамичнији и интересантнији. Занимљива ми је и једна и друга област, имам ту привилегију да гледам према сцени и са сцене из различитих углова - каже Петровић.

Додаје да га рад са младима нарочито испуњава, упркос међугенерацијским предрасудама које се код старијих по правилу испољавају у склоностима да придикују, неоправдано потцјењују, ускраћују шансу…

- За младе често мисле да су обавезно тврдоглави у својој младости, што није увек тачно! Ако младима приђете на прави начин и оно што тражите од њих оправдате аргументима - они то радо прихватају. Та дистанца у годинама доводи нас у ситуацију да "попујемо" више него што би требало и да потцењујемо њихову способност перцепције свијета, а чињенице говоре да они много боље виде ствари од нас. Често нас све оно што смо урадили демантује и они су у праву када нас критикују и траже од нас да докажемо то што тврдимо и да се оправдамо - зашто оно о чему говоримо нисмо и сами урадили - рекао је Петровић.

Петровић каже да много са студентима разговара о њиховом погледу на будућност, шта да раде када им се укаже шанса за неку улогу, како да се поставе.

- Учим их и о стварима које се тичу етике и морала, ономе што чини личност једног човека и уметника, колико је важно да у свакој прилици задрже људско лице - рекао је Петровић.

Драган Петровић Пеле живи једноставно, окренут себи, породици, животном позиву и студентима. Нема посебан хоби, али воли аутомобиле и бави се спортом, а највише ужива кад је у друштву људи које воли.

- Живим крајње једноставно, као и већина људи. Одиграо сам и мале и велике улоге. Трудио се да од свега што добијем нађем смисао, да не отаљавам. Има улога које нису биле добре, просто зато што нисам успио да нађем прави одговор на нека питања, а има оних којима сам задовољан. То је судбина глумца - да буде биран. Код нас се толико мало ради, посебно данас, тако да узимате шта вам се понуди и дајете најбоље од себе. Хвала Богу од живота сам добио много више него што сам се надао и што сам заслужио - додао је Петровић.

Доста је радио и са глумцем и колегом са класе Драганом Бјелогрлићем као редитељем.

- Драган се показао као изузетан редитељ. Прије него се латио редитељског посла, био је, ја бих рекао - и најбољи продуцент којег имамо. Драгана знам 30 година и лако је радити с њим. Направио је велики посао са "Монтевидеом" и сви смо поносни на њега! Стварно је изузетан и аутор и стваралац, уметник и добар је човек прије свега - каже Петровић.

Глумачки Позив

Драган Петровић иза себе има три деценије глумачког рада, а уз то је скоро деценију професор глуме на Факултету драмских уметности у Београду. На филму, серији или улогама у позоришту, захваљујући дару и љубави према глуми, којој је, како каже, посвећен до краја, увијек оставља упечатљив траг. То је лице које се препознаје и памти, а његова маестрална глума никога не оставља равнодушним. Студије глуме завршио је у класи професора Владимира Јевтовића, на чији позив је и отпочео педагошки рад.

Наташа Нинковић

Још једна Херцеговка са којом је изузетно радити је и глумица Наташа Нинковић, са којом је на Фестивалу у Никшићу добио Гран при за најбољи партнерски однос у представи "У лову на бубашвабе".

- Она је феноменалан колега, много се даје у позоришту, на филму, уопште у овом послу. Темпераментна је, пуна жара када ради, енергична! Наташа је једна од особа којој се обрадујем сваки пут кад је сретнем, првенствено јер је и добар човек и неко с ким увек имате о чему да причате. То је јако важно у овом послу - да осетите блискост према колегама. Ово је посао отварања, а не затварања - каже Драган Петровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана