“Др Нушић” поглед у српско огледало

Александра Маџар
“Др Нушић” поглед у српско огледало

Бањалука - Пробали смо да се не измотавамо и понижавамо и себе и великог писца, да не карикирамо Нушића него да кажемо нешто на тему комада “Др”, који је сјајан, али везан за данашње време. Ми се за ових сто година уопште нисмо променили, наше менталне девијације су и даље исте, али ми, ван сваке логике, качимо те девијације као ордење.

Рекао је ово послије извођења представе “Др Нушић” у сриједу, треће такмичарске вечери Театар феста “Петар Кочић 2015”, редитељ комада Кокан Младеновић.

Публика је стојећи, овацијама и узвицима “Браво, људи” испратила глумце Крушевачког позоришта и Народног позоришта Сомбор, који су уједињени талентом на сцени Народног позоришта Републике Српске показали моћ и снагу глумачке игре.

Смијех и аплаузи нису изостали ни током трајања комада. Поред сјајних реплика, заљубљеници у театар остали су одушевљени стиховима сонгова које је писао музичар и књижевник Марко Шелић Марчело, из којих “вриште” снажне емоције и поруке. Комедија, у којој послије сваке сцене као шлаг на торти остаје слатко упакован “укус сатире”, говори о куповини и распродаји знања, о уништеном систему вриједности у којем новац примитиваца диктира друштвени укус и моду и, што је најгоре од свега - нема позитивног јунака.

У улози грамзивог и похлепног Животе Цвијовића нашао се Саша Торлаковић, који је донио ново тумачење једног од типичних и препознатљивих Нушићевих ликова.

- Било је тешко поверовати шта је човек написао пре сто година. Данас је све обрнуто. Незамисливо је данас да неко купи диплому или слично. Самим тим, није једноставно наћи моделе из данашњег времена да се човек поистовети са тим - кроз смијех и иронично причао је Торлаковић, што је изазвало смијех у публици.

Осврнуо се и на рад са Младеновићем и цијелим ансамблом, који је, како каже, био испуњен креативном енергијом, али и на Театар фест.

- Посебно се радујем што смо вечерас у Бањалуци на фестивалу који је из године у годину све бољи. Био нам је празник да вечерас играмо за вас - казао је глумац.

Лажног професора философије играо је Бранислав Трифуновић, који је наставио да се шали у сличном стилу као и Торлаковић.

- Тешко ми је било да нађем човека који се из пропалице преокрене у политичког лидера, тога такође има мало у Србији. Шалу на страну, најгоре је што Нушић више уопште није комедиограф, већ све озбиљнији драмски писац и све тужније је што за ових сто година од тог човека ништа нисмо научили. Управо је он причао да смо такви какви смо и да постоји претња да постанемо још гори - додао је Трифуновић.

 

“Чудо у Шаргану”

Комад Народног позоришта у Београду “Чудо у Шаргану” по тексту Љубомира Симовића и у режији Егона Савина биће изведен вечерас у 20 часова у оквиру пете такмичарске вечери фестивала. У глумачкој екипи представе су Душанка Стојановић-Глид, Наташа Нинковић, Хана Селимовић, Слобода Мићаловић, Предраг Ејдус, Небојша Кундачина, Борис Пинговић, Иван Босиљчић...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана