Др Неле Карајлић промовисао нову књигу и поручио: Југославија и даље постоји

Танјуг
Др Неле Карајлић промовисао нову књигу и поручио: Југославија и даље постоји

БЕОГРАД - Мултимедијална промоција књиге „Солунска 28 III дио – О сексу, дроги и рокенролу“ Др Нелета Карајлића, уз мини концерт, одржана је вечерас у Великој сали Студентског културног центра (СКЦ) у Београду.

У питању је завршни роман трилогије “Солунска 28", у издању куће "Лагуна", а Карајлић је поручио да је увјерен како Југославија и даље постоји.

Он је примјетио да га поглед на велику салу СКЦ-а подсјећа на концерт који је на том мјесту имао прије равно 40 година са својим рок бендом "Забрањено пушење".

"Мислио сам прво тада да је то била нека зафрканција, јер свирати у оно доба Југославије у овој сали СКЦ-а било је недостижно, практично немогуће, и сумњали смо да је то истина. Тада је у СКЦ-у могао да свира отприлике - нико и само Бранимир Џони Штулић", рекао је Карајлић и открио да су два пута свирали на том мхесту успјешно.

 Али, како је навео, десила му се једна незгода и морао је да током свирке заврши у хитној помоћи да му ушивају повријеђену главу.

"Бенд "Забрањено пушење" је онда свирао без мене сигурно пола сата, и ту сам схватио да је заправо свако заменљив, макар то био и фронтмен бенда", изјавио је духовито Карајлић.

 Он је читаоцима приближио да му је феномен и истовремено енигма био период 80-их година о коме су сви редом говорили као да је "прави рај на земљи" и да је необјашњиво шта се онда ту заправо догодило.

Карајлић је оценио да се тада десила "веома драматична деценија од смрти Јосипа Броза Тита до једне друштвене, социјалне, економске, државне кризе", што је онда довело "до тако ужасних ратова о којима не желим да разговарам нити да их се сјећам".

"Међутим, популарна култура је тада оставила дубоког трага, што траје и дан данас. Зато тврдим да се Југославија уопште није распала. Како може да се распадне чим неке моје колегинице као Александра Пријовић пуне велике Арене и дворане у региону. Сви они слушају исту музику, гледају исте филмове, тако да немогуће да је нема, Југославија је спашена. Она је само административно подјељена, има неких граница које да би прешли морате имати једну књижицу која се зове пасош", сматра музичар, књижевник, глумац, сценариста, редитељ, коме је право име Ненад Јанковић.

 Такође Карајлић се осврнуо на чињеницу да једна млада нова генерација као што је феномен звани Александра Пријовић пуни Арене и у Београду и Загребу, "Парни ваљак" слушамо и овде и тамо, док режисер Рајко Грлић скоро да у Србији има гледаније филмове данас него у родној Хрватској.

"Истина је оно шта ми направимо. Тај простор бивше Југославије нам је свима и даље близак, исти, као да Југославија заиста и даље постоји.

Како није истина ако кажем да је Југославија жива, да је ту, да постоји?

Онда сви мисле да она формално и правно не постоји, и биће у праву ако тако кажу, али ја сматрам да је она спашена јер се сви у њој лепо разумемо", закључио је Др Неле Карајлић.

Трећи дио трилогије „О сексу, дроги и рокенролу“ доноси нову причу Милана Јанковића, рођеног на адреси из наслова књиге, о томе како је крвави распад Југославије избегнут захваљујући поверењу свих њених народа и народности у рокенрол.

Модераторка разговора Тања Вучковић испред "Лагуне" је истакла да је ријеч о завршном дјелу трилогије „Солунска 28“, чиме је стављена тачка на причу о судбини једне адресе на Дорћолу и неколико генерација које су ту живјеле.

"Увијек сам посматрала Нелета као живу легенду домаће културе и чега год да се дохвати од тих умјетности, он то ради до краја, даје се у потпуности, од музике, сценарија за телевизију -гледани серијали "Топ листа надреалиста" и "Сложна браћа", а сада и као писац има дугачке редове за потписивање књига", оцијенила је Тања Вучковић.

Бранко Росић - писац, новинар културне редакције магазина "Недјељник" и некада музичар у панк рок бенду "Урбана герила", истакао је да је у каријери радио на десетине интервјуа са многим познатим уметницима, али да је са Нелетом увек било другачије.

"У пола ноћи у собним папучама ако треба ја бих скочио да урадимо интервју, ако Неле у том тренутку то пожели.

Скоро смо снимали подкаст, договорили смо све и он тај дан ме пита 'је ли то данас?'. Али није то питао зато што је као заборавио, то се њему не дешава, него јер је тај дан баш имао удес. Тако је Неле увијек у неким завојима, или од саобраћајне несреће или на концерту пре 40 година у СКЦ-у, али је стигао и такав да сними подкаст", открио је Бранко Росић и додао да му се диви што је толико свестран у стваралаштву, "жестоки, али не штреберски радник".

Уредник књиге, писац и сценариста Вуле Журић је навео да је упознао Нелета на Мундијалу у Јужној Африци, али да их је поред фудбала и светског првенства, највише спојила књижевност, јер су обилазили и узвраћали промоције један другоме.

Журић је открио да је исте вечери био на промоцији књиге сценарија ТВ серија и филмова драматурга Слободана Стојановића, те да му је велика част што исте ноћи говори о два великана.

 Уредник је подсјетио да је њихово дружење ишло кроз први Нелетов роман "Фајронт у Сарајеву", и онда кроз читаву трилогију "Солунска 28" - "О новцу и страстима", "О пријатељству и издаји" и сада "О сексу, дроги и рокенролу".

 "Неко је добио седмицу на Лотоу, а неко као ја је добио ти привилегију и задовољство да сарађује са Нелетом, због чега сам јако срећан", нагласио је уредник цијеле трилогије Вуле Журић.

Тада се у причу умешао Карајлић и открио како "Вуле уопште није овако фин и љубазан уредник као сада док га слушам, јер када сам му слао странице рукописа, он ми је стално враћао, многе редове ми само прецртао и написао "ово не може" или "е ово никако не може".

Журић је оцијенио да финални део трилогије уједно представља затварање једног круга или као окончање спирале, "али ни ту није дефинитивни крај његове креативности, јер када нема писања, ту је Нелету музика, а када нема концерата, онда је ту галерија 'Сањај' у центру Београда", коју води са својом женом.

 "Свуда код Нелета влада посвећеност и озбиљност, преданост и огромна жеља за стварањем, то је заправо морање да се увек даје све од себе. Усвајао је све вјештине заната. Са њим је дискусија увијек богата, тиме је писац проналазио себе кроз сопствени књижевни израз", рекао је Журић и додао да је Неле човјек који живи за изазов.

Он је напоменуо да је Карајлић у свом првом роману "Фајронт у Сарајеву" славио љубав и "живело другарство".

"Неле није у почетку мислио да ово буду баш три књиге, али ето машта је кренула да ради и свака му част да је за тако кратко време успио да заиста заврши све три књиге. Сада читаоци купују претходне дви књиге, тиме се види како је он растао као писац. Можда не би било лоше да се сва три романа објаве у једну велику књигу, као један том", закључио је Вуле Журић.

На крају вечери, Др Неле Карајлић је констатовао да ће се у писању можда окренути неким другим темама у књижевности, не више око адресе Солунске 28, која му је оригинално била у форми сценарија за телевизијску серију, са редитељем Милорадом Милинковићем

За сада, како је рекао, направиће паузу од писања и посветити се музици и концертима, тако да је са својим бендом "Осиромашени уранијум" одржао мини свирку.

На репертоару су се нашле песме сарајевског рок бенда "Забрањеног пушења" као успомена на тај концерт пре 40 година у СКЦ-у "Нећу да будем Швабо у дотираном филму", "Šeki is on the road again" или касније фазе "Жени нам се Вукота" за филм Емира Кустурице - "Црна мачка, бели мачор", уз панк песму "Процес" бенда "Урбана герила".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана