“Доживљаји мачка Тоше” Бранка Ћопића ново издање Креативног центра: Прича о пријатељству људи и животиња

Илијана Божић
“Доживљаји мачка Тоше” Бранка Ћопића ново издање Креативног центра: Прича о пријатељству људи и животиња

БАЊАЛУКА - “Доживљаји мачка Тоше” једна од најљепших књига за дјецу Бранка Ћопића објављена је у новом издању у оквиру едиције “Књиге за сва времена” коју је покренуо Креативни центар из Београда.

Живописне илустрације Душана Павлића на првим страницама књиге представљају главне јунаке романа који изговарају духовите реплике и тако отварају врата читаоцима за улазак у чудесни свијет књижевног дјела Бранка Ћопића.

Како су саопштили из Креативног центра, у оквиру ове едиције биће објављиване књиге за дјецу најпознатијих домаћих и страних аутора.

- У оквиру сваког издања налазиће се и савјети за читање и боље разумевање књижевног дела, као и креативни задаци који могу бити инспирација за самосталан рад након прочитане књиге. Прва књига објављена у овој едицији су “Доживљаји мачка Тоше”. Овај кратки роман Бранка Ћопића, нашег највећег писца за децу, налази се у школској лектири за трећи разред, а приређен је с идејом да буде подршка читаоцу у сусрету с књижевним делом. Иако је роман написан пре више од пола века, његов хумор и стил су подједнако привлачни и забавни данашњој деци - навели су из Креативног центра.

Ови доживљаји славног мачка Тоше и његових пријатеља Миша пророка и пса Шарова написани су уз помоћ Тошина дневника, који је пронађен иза псеће кућице чувеног буволовца Жуће, под самом крошњом једне трешње.

На почетку књиге читаоци ће наићи на мотивациони увод који се састоји од савјета за читање и неколико питања која ће помоћи младим читаоцима да боље разумију јунаке приче и прате како је писац, причајући разне догађаје, описао пријатељство главних јунака чича Трише и његовог мачка Тоше.

- Читаоцима се препоручује да пре него што почну да читају књигу размисле о својим искуствима с кућним љубимцима. Каква нас осећања везују за љубимце, да ли су љубимци увек само добри и послушни, да ли се понекад љутимо на њих или им све опростимо на крају. То су нека од питања којима се читаоци уводе у тему пријатељства између људи и животиња - казали су из Креативног центра.

Нагласили су да се у оквиру активности играју истраживача, односно читаоцима се сугерише на која мјеста у причи треба да обрате посебну пажњу током читања и да те дијелове романа означе како би им касније било лакше да их пронађу и одговоре на питања која се налазе на крају књиге. 

- У додатку на крају књиге дата су питања која могу бити одличан подстицај за разговор о прочитаном делу. На основу њих може се проверити разумевање прочитаног текста, али и покренути разговор о књизи. Такође, читаоци се подстичу да изнесу своје утиске и свој став о јунацима приче и њиховим поступцима - објаснили су из Креативног центра.

Истакли су да додатак садржи и занимљиво Ћопићево казивање о његовом дјетињству, као и креативни задатак “Напиши и ти смешну причу”, који може бити инспирација за самосталан рад након прочитаног романа.

Роман “Доживљаји мачка Тоше” у издању Креативног центра у потпуности је прилагођен новим генерацијама младих читалаца. Роман је први пут објављен 1954. године.

О писцу

Бранко Ћопић рођен је у Хашанима 1. јануара 1915. године. Још као дијете остао је без оца, па је одрастао са мајком и дједом. Прву причу објавио је 1928. године, а прву приповијетку 1936. Иако је највећи дио живота провео у Београду, Ћопић није могао да се одвоји од родне Крајине. Описао је живот обичних људи говорећи о свакодневици живота у Крајини. Посебну улогу у његовом животу имао је дјед Раде што видимо читајући редове његових дјела.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана