Дора Барта, умјетнички директор “Кечкемет сити балета”, за “Глас”: Људске емоције исте широм планете

Бранислав Предојевић
Foto: Д. Поздеровић

Иза нас је десет година постојања и рада у оквиру театра “Јожеф Котона”, уз врло широк дијапазон репертоара, од класика попут “Ане Карењине”, “Сна љетне ноћи”, Травијате” до модерних комада. Имамо јединствен састав, уз врло уникатну музичку пратњу, пажљиво прилагођену нашем извођењу. Наши наступи су јако популарни у Кечкемету, Мађарској, али и широм Европе и свијета.

Рекла је ово за “Глас Српске” Дора Барта, умјетнички директор “Кечкемет сити балета”, који дјелује у оквиру позоришне установе “Јожеф Котона” из мађарског града Кечкемет, представљајући своју матичну кућу која је у Бањалуци наступила с комадом “Облијетање”. Искусна балерина, кореограф и умјетнички директор са девет година стажа на тој позицији, каже да је ова комад изабран за представљање бањалучкој публици, управо због својих специфичности.

- У питању је експериментални комад. Традиционална народна музика и то не само мађарска, већ свјетска музика, представља пратњу уз коју презентујемо модеран балет дубоких осјећаја и снаге на тему људских емоција, са израженом и занимљивом музиком разумљивом широм планете, без обзира на културолошке традиције и специфичности - рекла је она.

ГЛАС: Ово је прво гостовање Вашег театра у Бањалуци што је, на неки начин, наставак добре друштвене и културне сарадње између мађарског и српског народа које последњих година доживљава свој врхунац ?

БАРТА: За нас је ово била значајна и важна прилика да представимо наш рад, да успоставимо пријатељства и добре везе са Бањалуком и новом публиком. Трудимо се да ове добре државне и културне везе не остану само мртво слово на папиру већ да добију људски облик, да буду живе и да теку у оба смјера. Велика нам је част што је наш балет отворио културну сарадњу Кечкемета и Бањалуке.

ГЛАС: Иза Вас је импресивно играчко искуство, скоро деценију сте на позицији умјетничког директора, да ли ипак постоји мали осјећај позитивне треме пред премијерне наступе и пред новом публиком?

БАРТА: Наравно, узбуђење је постајало. Ми смо вјеровали да ће нас публика добро прихватити, пошто је иза нас велико искуство и бројни наступи широм свијета. Испоставило се да смо били у праву. По цијену да звучимо мало нескромно, сигурни смо у оно што радимо. Гдје год смо наступали имали смо сјајну комуникацију и показало се да смо добру традицију наставили и у Бањалуци.

ГЛАС: Колико је тешко чувати дух и имагинацију балета у времену модерних технологија и брзих умјетности?

БАРТА: Прилагођавање новом времену је суштина наше мисије. Балет је жива умјетност која се стално мијења у складу са епохом. Суштина је квалитет. Техника која се користи и која се може развијати. И, наравно, јасан систем који ја обогаћујем и прилагођавам у складу са умјетничким циљевима наше трупе

ГЛАС:  Представе рађене под вашим умјетничким вођством, без обзира да ли су класици попут “Ане Карењине” или модернији комади, имају специфичан кореографски језик и снажан позоришни сензибилитет?

БАРТА: Мој умјетнички рукопис је препознатљив по томе што желим традиционалну музику и балет прилагодити модерном добу и новим балетским техникама. Константно тражим везу са новим временом уз велико поштовање према класици. Прецизније речено, желим јасну конекцију између традиције и експеримента пажљиво његујући дух обје стране како би једнако уживали и извођачи и публика.

ГЛАС: Какви су Ваши утисци из Бањалуке?

БАРТА: Одушевљени смо градом и пријемом наших домаћина. Изузетно смо срећни и захвални због овог наступа и била нам је част што смо испред своје матичне куће наступили у Бањалуци. Надам се да ћемо имати прилику да узвратимо ову сјајну добродошлицу и пријем у Кечкемету и да ово буде почетак једне дугогодишње и плодоносне умјетничке сарадње између два града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана