“Доња Долина” ауторке Славице Арсенијевић нова поставка у Музеју Републике Српске: Дух прошлости враћен у садашњост

Миланка Митрић
“Доња Долина” ауторке Славице Арсенијевић нова поставка у Музеју Републике Српске: Дух прошлости враћен у садашњост

БАЊАЛУКА - Налази из Праисторијске збирке Музеја Републике Српске, који се тичу археолошког подручја Доња Долина, чине нову поставку која ће за неколико дана јавности бити представљена у Музеју Републике Српске.

Изложба “Доња Долина” аутора Славице Арсенијевић, вишег кустоса археолога Музеја Републике Српске, у овој установи биће отворена 25. марта, у 19 часова.

- Овом изложбом ће бити обиљежено 120 година од првих већих археолошких ископавања Доње Долине, предузетих 1899. године - најављују Музеја РС.

Праисторијско насеље Доња Долина, које се налази на територији општине Градишка, као археолошко подручје, од 2006. године је национални споменик. Тада је уписано у Регистар споменика културе БиХ прве категорије.

- Ријеч је о комплексном вишеслојном локалитету са остацима Старијег насеља из позног бронзаног доба у Горњој Долини, Млађег насеља из жељезног доба на Градини и некрополе на Тименичкој греди у Доњој Долини - навели су из Музеја Републике Српске.

Археолошки налази с поменутог локалитета, осим у Музеју РС, чувају се и у Сарајеву (Земаљски музеј БиХ) и Градишци (Завичајни музеј Градишка).

- Најстарије насеље у Доњој Долини приписује се носиоцима културе поља са урнама, средњоевропским досељеницима или освајачима, можда аутохтонцима, али свакако оснивачима. Прича о Доњој Долини сеже још даље у прошлост, судећи према открићу објеката и материјала из раног бронзаног доба и неолита на Градини, као и даље у будућност, што наговештавају малобројни римски налази из трећег и шестог века - појаснила је ауторка изложбе Славица Арсенијевић.

Како она наводи, носиоци културне групе Доња Долина - Сански Мост, која је трајала на тлу Посавине, између ушћа Врбаса и Уне су жељезнодобни Доњодолинци.

- Припадност ове културне групе углавном се етнички приписује Панонима, можда потомцима претходника, који су градили насеља типа сојеница и градина, о чему управо свједоче жељезнодобни остаци из Доње Долине - додала је Арсенијевићева.

Изложба ће у Музеју РС бити отворена до краја године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана