Дон Кихот побиједио књижевне вјетрењаче

Александра Глишић
Дон Кихот побиједио књижевне вјетрењаче

Бањалука - Читање неке добре књиге корисно је по здравље, као и физичка вјежба, говорио је чувени филозоф Имануел Кант.

О књижевним укусима не вриједи расправљати, али судећи по продаји одређених наслова, многе писане авантуре деценијама су на листи најчитанијих, али и најпродаванијих. Према подацима са више листи, рађених у неколико земаља, прво мјесто заузима култни "Дон Кихот" као најбоља књига свих времена и најпродаваније књижевно дјело. "Дон Кихот" Мигела де Сервантеса продат је у 315 милиона примјерака. Ријеч је о једном од ремек-дјела шпанске и свјетске књижевности, а то је највише објављивана и најпревођенија књига на свијету послије Библије. Сматрају је каменом темељцем западноевропске књижевности и једним од најбољих објављених дјела фикције свих времена, као и најважнијим дјелом шпанског Златног вијека.

Претпоставља се да се идеја о средовјечном племићу кога су залудјели витешки романи вјероватно први пут појавила у облику једне од Сервантесових "Узорних новели", која је кружила у рукопису под насловом "Велеумни племић од Манче". Овај роман је у ствари проширење новеле која је, по ријечима самог Сервантеса у прологу првог дјела, настала приликом једног од његових боравака у затвору.

"Прича о два града" Чарлса Дикенса има забиљежених 200 милиона продатих примјерака, а то је према оцјени књижевне критике најбољи историјски роман овог писца. Радња романа прати живот групе људи уплетених у катаклизму француске револуције и њених страхота. Дикенс је базирао историјске догађаје свог романа на Карлајловом величанственом дјелу "Француска револуција", али такође се држао и сопствених опажања и проучавања током бројних посјета Паризу.

"Господар прстенова" Џ. Р. Р. Толкина има 150 милиона продатих примјерака. Велика популарност која не јењава довела је до честог спомињања "Господара прстенова" у популарној култури, оснивања великог броја друштава обожавалаца Толкинових дјела. Веома добро прихваћена филмска трилогија "Господар прстенова" Питера Џексона пробудила је нови талас интересовања за "Господара прстенова". Још један Толкинов наслов "Хобит" је омиљен међу читаоцима. Званични подаци показују да је продаја ове књиге стигла до 140,6 милиона примјерака, слиједи је култни "Мали принц" Антоана де Сент Егзиперија са 140 милиона.

О популарности књиге "Хари Потер и камен мудрости" Џоане К. Роулинг нема потребе ни говорити, а забиљежена је продаја од 107 милиона примјерака. Дјела краљице крими-жанра Агате Кристи увијек имају армију обожавалаца, што доказује и 100 милиона примјерака књиге "Десет малих црнаца", који су отишли са полица књижара широм свијета.

Дио из серијала "Хронике Нарније - Лав, вјештица и ормар" К. С. Луиса може да се похвали са 85 милиона продатих књига, а нема сумње да је захваљујући различитим филмским адаптацијама стекао још већу популарност.

"Да Винчијев код" Дена Брауна спада у оне књиге које су подигле велику прашину, изазивале бурне расправе у медијима и књижевним круговима, што се одлично одразило на продају (80 милиона примјерака).

Нешто мању продају остварио је популарни "Алхемичар" Паола Коеља - 65 милиона примјерака, а ова цифра не чуди с обзиром на то да је ријеч о једном од најчитанијих савремених писаца. Раме уз раме са њим, са идентичном продајом, стоји "Ловац у житу" Џ. Д. Селинџера.

Када је ријеч о књижевним серијалима, "Хари Потер" је далеко испред свих, са 450 милиона продатих примјерака. Серијал Дена Брауна о Роберту Лангдону има 200 милиона продатих примјерака.

Маркес и Еко

На листи књига које су продате у 50 милиона примјерака су "Хари Потер и дарови смрти" Џоане К. Роулинг, као и "Сто година самоће" Габријела Гарсије Маркеса. У њиховом друштву су и "Лолита" Владимира Набокова и "Име руже" Умберта Ека. Исту продају биљежи и "Мостови округа Медисон" Роберта Џејмса Волера, књига која је постала популарна захваљујући истоименом филму са Мерил Стрип и Клинтом Иствудом у главним улогама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана