Доминација нових форми луткарства

Мирна Пијетловић
Доминација нових форми луткарства

Источно Сарајево - Као што буквар представља први сусрет ђака са школом, тако и луткарско позориште представља први сусрет најмлађих са свијетом позоришта. Мислим да је "Лут фест" у едукацији најмлађих одиграо заиста значајну улогу.

Рекла је ово Александра Митрић-Штифанић у име 17. међународног фестивала професионалних луткарских позоришта у Источном Сарајеву "Лут фест", који је и ове године окупио сам врх свјетске луткарске позоришне сцене под мотом "Буквар луткарства".

Према ријечима директора и селектора фестивала Витомира Митрића, публика има прилику да погледа изузетно квалитетне представе које одликује редитељски искорак у тражењу нових форми у луткарству.

Када је у питању такмичарски програм фестивала, публика у Источном Сарајеву јуче је имала прилику да погледа комад "Три рокенрол прасета" Театра "Тулевски" из Естоније, који је настао по мотивима познате бајке.

- Овај комад је базиран на енглеском фолклору, а прича је приказана на потпуно нов и модеран начин. Порука представе је да добро побјеђује зло, али без насиља, кроз музику и дружење - казала је Митрић-Штифанић.

Луткарско позориште "Нојски Остер" из Велике Британије одиграло је представу "Обичан Боб", а овај комад се игра без ријечи, гдје луткарско умијеће долази до изражаја, као и музика која прати овај комад.

- Ова представа је покренула публику да учествује у самом извођењу, која му је помогла да исприча своју животну причу, која је најинтересантнија била најмлађим гледаоцима - испричала је Митрић-Штифанић.

Публика је уживала и у извођењу комада Професионалног државног луткарског позоришта "Батуми" из Грузије, који су на веома необичан начин извели "Црвенкапу".

- Црвенкапица је смјештена на сопственој позорници, у малом коферу у којем се поред сцене налазе и звук и свјетло и као таква представља специфичан облик луткарског позоришта малих форми - истакла је она.

Крај другог дана фестивала, односно његовог такмичарског дијела, био је резервисан за Позориште лутака Ниш и њихову представу "Златокоса". Ова дирљива бајка браће Грим говори о одрастању, жељи за слободом, упознавању свијета и љубави.

Пратећи програм

У оквиру пратећег програма фестивала публика је имала прилику да учествује у креативној радионици израде накита коју је водила Анкица Аврамовић, прати предавање "Разне врсте импровизованих лутака" Константина Каракостова из Софије, као и да присуствује промоцији књиге "Пу ка моме Тодору" Амеле Вученовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана