Документа демантују и спречавају лаж

Александра Маџар
Документа демантују и спречавају лаж

Бањалука - Изложба архивских докумената "Млада Босна и Сарајевски атентат" отворена је у галерији Академије наука и умјетности Републике Српске у Бањалуци у присуству бројних личности из јавног и културног живота РС.

Отварању изложбе у четвртак увече присуствовали су и члан Предсједништва БиХ из реда српског народа Небојша Радмановић, потпредсједник Српске Емил Влајки, предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић и велики број академика.

Значајну поставку, која говори о важним догађајима у историји српског народа, организовао је Архив Републике Српске поводом обиљежавања сто година од почетка Првог свјетског рата. Аутор изложбе, која је подијељена у пет цјелина, је помоћник директора Архива РС Бојан Стојнић.

- На овој значајној културно-историјској манифестацији свједочимо једној великој трагедији - рекао је отварајући изложбу предсједник Академије наука и умјетности РС Рајко Кузмановић.

Подсјетио је да ће се 28. јуна, на Видовдан, навршити сто година од Сарајевског атентата.

Велики број манифестација, како је рекао, одржава се не само у РС, већ и у Великој Британији, Француској, Њемачкој, Аустрији и Србији поводом овог догађаја.

- У Српској ће бити одржано десетак већих манифестација. Права значајнија је ова изложба републичког нивоа. Она је најбољи и најконкретнији начин да се покажу оригинална документа која не дају да се фалсификује истина - истакао је Кузмановић.

Указујући да живимо у свијету пуном парадокса и превара у којем се неистине пласирају као истине, сматра да овакве изложбе докумената демантују и спречавају лаж.

- Документа јасно показују ко је ко био на почетку, у току и на крају Првог свјетског рата - закључио је Кузмановић.

На значај писаних докумената, који су остали као свједоци једног времена, указао је и директор Архива РС Душан Поповић.

Аутор изложбе Бојан Стојнић подсјетио је да је атентат "Младе Босне" на аустроугарског престолонасљедника Франца Фердинанда догађај који је већ сто година у центру пажње, не само научника, публициста и политичара него и широких народних маса.

Изложба је, каже, подијељена у цјелине: "Млада Босна", "Завјереници и извршиоци Сарајевског атентата", "Сарајевски атентат", "Јулска криза 1914" и "Страдања Срба у БиХ".

- Иако је Сарајевски атентат у контексту свих догађања имао споредни значај, он је био повод једном великом рату који је отворио нову епоху у свијету и Европи. Рата би било и без атентата - рекао је Стојнић.

Берлински лист

- У Првом свјетском рату срушена су четири велика царства, аустроугарско, руско, њемачко и нешто касније турско. Један берлински лист писао је почетком августа 1914. године да је са почетком тог рата наступила буржоаска револуција Јужних Словена у пуном замаху, те је пуцањ у Сарајеву био једно поглавље ове револуције - каже Бојан Стојнић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана