Докторска изложба Марка Кусмука у Кући краља Петра

Taнјуг
Докторска изложба Марка Кусмука у Кући краља Петра

Београд - У Кући краља Петра на Сењаку у петак, 8. новембра, биће отворена докторска изложба слика Марка Кусмука "Лица и наличја".

На изложби, која ће бити отворена до 16. новембра, биће представљено 25 дjела хиперреализма.

"Слика није илустрација, већ наша интепретација већ виђеног а Марко Кусмук је овом изложбом успео да победи у себи приповедача о географији наших лица", навео је сликар Милош Шобајић у каталогу изложбе. "Он је успео да пређе у офанзиву, дајући лицу друго смисао него што је портрет. Он је чврсту структуру наших глава задржао само као територију по којој се води сасвим други рат, пун офанзива, јуриша, покрета, додира и судара, мостова који се руше да би се опет склапали од шаке према лицу. Он је довео своју слику до вишег нивоа, до правог сликарства, елиминишући фабулу, избегавајући да цитира све допадљиве и виртуозне могућности које у себи поседује, да би добио једну сасвим другу, снажнију и садржајнију, овог пута и заиста виртуознију слику", навео је Шобајић.

"Гледајући слике Марка Кусмука, први утисак који стичем је да се јавио сликар који необично снажном фигурацијом и цртачким деловањем подсећа на оно што је управо у тој БиХ ваљало", навео је редитељ Емир Кустурица. "Између неке лакоће и магритовске комбинације у које је лако улазио Љубовић, до доброг замаха који је имао Бербер, рекао бих оне графике које је нама пред очи донео Алексић, и када нисмо знали колико је популаран, а био је популарнији у Београду, него у Сарајеву".

"Значи, овде имамо младог сликара који не само да нам је освежио сећања на бившу домовину, него нам је оно што је у њој, донео пред очи. Бар мени, донео је екстракт онога што је тамо вредело", наводи се у Кустуричиној препоруци изложбе. На отварању изложбе ће бити најављен и умjетнички пројекат на коме Кусмук ради са виолончелисткињом Аном Руцнер.

Кусмук је рођен у Сарајеву 1985. гдjе је похађао Академију ликовних умjетности, одсjек сликарство. По завршетку академије уписао је специјалистичке студије у Риму гдjе остаје годину дана. Докторске студије на Факултету за умjетност и дизајн уписао је 2010. године. Остварио је девет самосталних изложби и учествовао је на бројним заједничким изложбама и пројектима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана