Додјелом признања завршена сезона у Студентском позоришту Бањалука: Награда “Добрица Стефановић” припала Ренати Агостини

Александра Глишић
Додјелом признања завршена сезона у Студентском позоришту Бањалука: Награда “Добрица Стефановић” припала Ренати Агостини

БАЊАЛУКА - Награда “Добрица Стефановић” припала је глумици Ренати Агостини, а награда “Ликота” ансамблу представе “Жилиште”, саопштено је на свечаном затварању позоришне сезоне у Студентском позоришту Бањалука у суботу увече. 

Представа “Жилиште”, ауторски пројекат Ренате Агостини, која је премијерно изведена 22. децембра на Подрум сцени Студентског позоришта, наишла је на позитиван пријем код публике и стручне јавности.

Режију, кореографију и музички избор за ову кореодраму радила је Рената Агостини, а глумачку екипу чине Јелена Стојаковић, Вирџинија Угрчић, Владана Савић, Катарина Арнаут и Уна Радуловић.

- Кореодрама је изузетно захтјевна, а и изазов је био направити кореодраму са само пет глумица. Ове дјевојке су максимално дале и душу и енергију да све буде квалитетно. Специфичан је сам назив представе “Жилиште”, то је архаична ријеч. Ова ријеч у неком смислу означава и наше претке и наше коријене - рекла је о представи Рената Агостини.

На завршетку сезоне под називом “Реанимација” одржан је уникатни концерт “Електро Тесла поези” у организацији  Студентског позоришта и Поетско-музичког студија “Џеп”. Концерт је представљао синергију музике Стефана Тешановића (џез гитара) и Славена Бајића (виолина) са стиховима самопроглашеног пјесника Небојше Курузовића.

- Позориште је ове године имало двије премијере (“Дејтон” и “Жилиште”), више од 70 реприза гостујућих и представа са редовног репертоара. Укупно је организовано 116 различитих догађаја, од којих је најзначајнији међународни фестивал “Кестенбург”, те гостовање представе “Ноћ богова” као најгледаније представе у Републици Српској током 2019. Ове године укупно нас је посјетило 19.182 гледалаца, од тога око 3.000 само на Кестенбургу, што је за скоро 7.000 гледалаца више него у претходној, 42. сезони. Истина, нисмо се приближили рекорду из 2017, али радићемо на томе у наредним годинама - рекао је предсједник Скупштине Студентског позоришта редитељ Александар Пејаковић.

Сезону је свечано затворила виши стручни сарадник у Министарству просвјете и културе РС Добринка Максимовић, која је похвалила напредак овог театра и пожељела срећу у даљем раду. 

“Молитва” Петра Кочића

- Радећи “Жилиште” у глави сам имала и књижевна дјела “Српска тужбалица” Зорана Костића, “Нек пада снијег Господе” Рајка Петрова Нога и “Молитва” Петра Кочића. Представу чини 12 сцена и свака је прича за себе, али суштина је живот пет сестара - испричала је Рената Агостини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана