Додјељене награде Српског филмског фестивала у Чикагу

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД- Додjела награда Српског филмског фестивала у Чикагу за 2019. и 2021. годину одржана је данас у просторијама Филмског центра Србије у Београду, а лауреати овог приyнања су Тихомир Станић, Наташа Нинковић, Анита Манчић, Милош Биковић, Горан Богдан и Анђелка Прпић, као и редитељи Срдан Голубовић и Горан Радовановић.

Директор ФЦС, познати режисер Гордан Матић као домаћин додjеле награда истакао је важност фестивала у Чикагу који негује српско филмско стваралаштво, те напоменуо да је та манифестација постала и непрофитна организација, што отвара могућност дубље сарадње са ауторима одавде на више нивоа, као и са Филмским центром Србије.

На самој додjели, Славица Петровић као оснивач и директор “Српског филмског фестивала” у Чикагу , уручила је присутнима награде. Глумац Тихомир Станић је добио награде за главне улоге у два филма Горана Марковића - "Фалсификатор" (2013) и "Делиријум Тременс" (2019), док је Анђелка Прпић примила награду као најбоља глумица у психолошком трилеру "Једини излаз" (2021) Дарка Николића.

За најбољи филм проглашена је социјална драма према истинитом догађају "Отац" (2020), који је већ освојио многе награде у свијету, и признања су добили брачни пар - Срдан Голубовић (за режију) и Јелена Митровић (као продуцент). Подсетимо, осмо издање Српског филмског фестивала у Чикагу под слоганом ,,Филм је сан, фестивал је магија”, одржан је од 3. до 5. децембра 2021. у биоскопу ” у месту Парк Риџ, предграђе Чикага.

Приказани су филмови ,,Јужни ветар 2 - Убрзање” Милоша Аврамовића, грчко-амерички пројекат ,,Божији човек” српске редитељке Јелене Поповић, ,,Отац” Срдана Голубовића ,,Једини излаз” Дарка Николића, ,,Пуцњи у Марсеју” Гордана Матића, документарац о Зорану Радмиловићу - ,,Глумчина”, ,,Макавејев - Процес у биоскопској сали” Горана Радовановића и руско-српски филм ,,Хотел Београд” који је затворио фестивал.

Гости фестивала су били Јелена Поповић, српска редитељка из Грчке и Гордан Матић, директор ФЦС, али и аутор филма "Пуцњи у Марсеју", који је награђен за овај играно-документарни пројекат. Селектор фестивала у Чикагу - Александар Влајковић, један је од иницијатора покретања фестивала пре 10 година и напоменуо је да само још два фестивала српског филма постоје у свету, у Аустралији и Канади, у граду Ванкуверу, док и Чикаго има свој велики светски филмски фестивал.

“Главни циљ је да се на овај начин представи домаће филмско стваралаштво у Америци, не само српском народу који живи тамо, већ свима, а познато је да у Чикагу живи највише Срба од свих места у САД. Овако може да се ствара основа за сарадњу и повезивање око снимања нових пројеката”, рекао је Влајковић и подсетио да је неко време био генерални директор сада већ бивше продуцентске куће “Авала филм”, а сада ради у Чикагу.

Остали драмски уметници се нису појавили да приме награде, где спадају Наташа Нинковић као најбоља главна женска улога у мелодрами “Ајвар” Ане Марије Роши, Анита Манчић као најбоља споредна женска рола у остварењу “Делиријум тременс”, Милош Биковић као главни глумац у насловима “Јужни ветар 2” (2021) и “Хотел Београд” (2020), Горан Богдан за насловну тешку ролу у драми “Отац”, и Горан Радовановић као најбољи редитељ дугометражног документарца ,,Макавејев - Процес у биоскопској сали”.

У краћој изјави за медије, глумица Анђелка Прпић се осврнула на своју главну улогу у трилеру и касније ТВ серији “Једини излаз”, која јој је отворила врата за нешто другачије улоге у каријери, са чиме је веома задовољна, те да је улози приступила студиозно, посвећено, као значајан изазов. Није била на фестивалу у Чикагу, али је гостовала у овом америчком граду са својом моно комедијом “Шта ме снађе” Небојше Ромчевића, те се нада да ће следећи пут доћи на овај фестивал са неким новим филмом.

Такође је најавила своје нове пројекте - снимила је филм “Ала је леп овај свет” као и серију изведену из филма - “Шетња са лавом” редитеља Филипа Чоловића, према сценарију глумца Андреја Шепетковског, и на јесен је чека премијера треће сезоне ситкома “Радио Милева”. Оснивач ,,Српског филмског фестивала” Славица Петровић такође је главни и одговорни уредник независног месечног листа ,,Огледало”, иначе глумица и режисер великог броја позоришних представа Српског позоришта ,,Мира Сремчевић” у Чикагу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана