Отворена изложба о Светом Сави у Банском двору

Срна
Отворена изложба о Светом Сави у Банском двору

БАНЈАЛУКА - Предсједник Републике Српске Милорад Додик отворио је вечерас у Бањалуци изложбу “Свети Сава, Светогорац и Хиландарац. Савремени уметнички израз” Светогорског дома из Солуна.

Свечаном отварању присуствовали су и предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић и премијер Српске Радован Вишковић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик истакао је вечерас да је Свети Сава човјек који је уградио свој живот у темеље вјере, писмености, идентитета и окупљања српског народа.

Додик је, након што је у Бањалуци отворио изложбу "Свети Сава, Светогорац и Хиландарац. Савремени уметнички израз" Светогорског дома из Солуна, истакао да је неопходно да се Срби окупе око учења Светог Саве да покажу јединство и приврженост његовим вриједностима.

"Зато је важно што у Бањалуци имамо ову изложбу, која је дошла из Солуна и Београда, а која је посвећена улози Светог Саве у стварању и формирању Свете Горе и његовом животном путу", изјавио је Додик новинарима након отварања изложбе.

Он је навео да је то велики дар за Бањалуку и становнике Републике Српске, те захвалио свима који су на било који начин допринијели да изложба буде отворена у Банском двору.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да се српски народ никада неће одрећи Светог Савег и свега што је он сачувао, као што се ни Свети Сава није одрекао мача свога оца и мудрости свога пера.

Стевандић је напоменуо да градитељи и њихова дјела никада не умиру, док рушитељи бивају брзо заборавени.

"Највећи доказ да су дјела градитеља, мислилаца и прегалаца велика и да расту послије њихове смрти јесте Храм Светог Саве на Врачару. На том мјесту је Свети Сава спаљен и претворен у пепео, а касније је то мјесто заокупио цијели српски род, док турски Синан-паша, који га је спалио, нема мјеста ни у историји Турске као велика особа", рекао је Стевандић.

Кустос изложбе и директор Светогорског дома Анастасиос Дурос рекао је да је изложба настала 2019. године као производ културног програма посвећеног Светом Сави, у оквиру програма Светогорског дома поводом 800 година од хиротоније Светог Саве за првог српског архиепископа, а на иницијативу високопреподобног архимандрита Методија, као игумана манастира Хиландар.

"Изложба је 2019. године постављена у Солуну, а након тога је гостовала и у Београду, те и у Великом Трнову, гдје се упокојио Свети Сава. Циљ је да се, прије свега, Грци упознају о дјелима Светог Саве, као и каква је он био повезница Солуна, Свете Горе са Србијом", рекао је Дурос.

Дурос је истакао значај изложбе јер представља и различите технике којима су та дјела приказана - од класичних слика икона до дигиталних дјела познатог сликара Јоргиса Кордиса.

"Интересантна су и дјела игумана Атанасиоса са Свете Горе, који је кроз 26 својих дјела приказао читав живот Светог Саве", рекао је Дурос.

Шеф Представништва Републике Српске у Грчкој Јелена Јовановић рекла је да српски народ треба да се води учењем Светог Саве, а то су јединство и заједништво.

"Само уједињени можемо да превазиђемо све препреке. То је оно што је Свети Сава урадио са својом браћом - утицао је да престану да се свађају, па тако и ми треба да се престанемо свађати и да се ујединимо у нашем православљу, српству и вјери", рекла је Јовановићева.

Отварању изложбе присуствовао је и предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић.

У оквиру изложбе представљена су умјетничка дјела о Светом Сави рађена техникама јајчане темпере, емајла, дубореза, веза, дигиталне слике, акварела на камену иза којих стоје савремени иконописци и сликари.

Изложбу у Банском двору посјетиоци ће моћи да погледају до 23. фебруара.

У оквиру изложбе представљена су умјетничка ђела о Светом Сави рађена техникама јајчане темпере, емајла, дубореза, веза, дигиталне слике, акварела на камену иза којих стоје савремени иконописци и сликари.

Изложба је дио ширег програма свечарских манифестација Светогорског дома поводом 800 година од хиротоније Светог Саве за првог српског архиепископа.

Изложбу у Банском двору посјетиоци ће моћи да погледају до 23. фебруара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана