Додијељене награде најбољим издавачима: Ћопићева изабрана дјела подухват године

Мирна Пијетловић
Додијељене награде најбољим издавачима: Ћопићева изабрана дјела подухват године

Бањалука - Издавачки подухват године и награда "Моштаница" 21. Међународног сајма књиге Бањалука 2016, припали су Заводу за уџбенике Београд, за Јубиларно издање изабраних дјела Бранка Ћопића, а поводом стогодишњице од рођења нашег великана писана ријечи.

Одлучио је ово стручни жири Сајма који организује "Глас Српске", у саставу: Игор Симановић, предсједник, те чланови Мијана Кубурић-Мацура и Неда Симић-Жерајић.

- Ријеч је о изузетно озбиљном издавачком пројекту, гдје је приређивач, проф. др Ранко Поповић, у петотомном избору покушао и, сматрамо, у доброј мјери и успио да направи и понуди читаоцима пресјек онога по чему се Ћопић заувијек сврстао у великане српске књижевности - казао је Симановић.

Од раног, предратног Ћопића, каже Симановић, чије приповијетке представљају посебан квалитет у комплетном његовом опусу, преко "Баште сљезове боје", затим приповједних циклуса о стрицу Ниџи и Николетини Бурсаћу, те романа "Не тугуј бронзана стражо" и "Осма офанзива", избор се завршава романима за дјецу и омладину, те заокружује избором поезије.

- Посебно бисмо нагласили да је у трећи том уврштен пишчев "Тефтер" који није до сада био објављиван, а који приказује многе јунаке на самом извору, у пишчевом сјећању, прије него Што су књижевно уобличени - истакао је дио из образложења стручног жирија, Симановић.

Сајамску награду "Ступље", за његовање српске традиције и православне духовности добио је Завод за уџбенике и наставна средства Источно Сарајево за књигу Данијела Дојчиновића "От недостатака разума мојего".

- Књига обједињује низ текстова који се баве теоријом и историјом старе српске књижевности, а који су настајали протеклих неколико година. Сам наслов преузет је из "Житија светог Симеона" краља Стефана Првовенчаног, којим се илуструје средњовјековни однос према писаној ријечи - објаснио је предсједавајући стручног жирија.

Признањем "Гомионица" за најбољу књигу за дјецу овјенчала  се издавачка кућа "Пчелица" из Чачка за књигу "Приче из шуме".

- Кроз низ занимљивих прича, аутор књиге Николета Новак уводи нас у шаролики шумски свијет у коме се становници суочавају са својим малим и великим проблемима. Ту дјеца првенствено треба да препознају животне ситуације у којима се људи често налазе и морају да се са њима суоче - рекао је Симановић.

Издавачка кућа "Лагуна" из Београда, у свој рад уписала је још једну "Гласову" награду. У Београд се враћају са признањем "Липље",  коју су добили за роман књижевника Владимира Кецмановића "Осама".

- Када неки писац  успостави литерарни дијалог са "Проклетом авлијом", излаже се опасности да као настављач Андрићеве традиције буде уловљен у замку епигонства. Међутим, у лику несрећног Баје и његове безумне поистовјећености са Осамом бин Ладеном, Кецмановић ствара једну нову и подједнако књижевно увјерљиву причу о Ћамилу и Џем султану, чији је оквир добро познат савременом читаоцу - описао је жири у саопштењу награде.

Дружење са књигом и писцима са "Гласовом" Сајму књиге траје све до понедјељка до 18 часова. До тада, посјетиоци имају прилику да прошетају међу штандовима и погледу шта нуде издавачи из земље и региона.

Посјетиоци, а нарочито школарци, су се највише задржавали на штанду Завода за уџбенике за наставна средства Источно Сарајево, гдје су искористили прилику да купе уџбенике који им недостају, али и да по повољним цијенама пазаре и неке од обавезних књига лектире које морају прочитати у току школске године.

На штанду Завода, у петак су се, уз књигу, дружили и директор ове куће Раде Ристовић и министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић, који је обишао и друге штандове бирајући књиге које је купио за своју приватну библиотеку.

Дружење са Хабјановићевом

Као и сваке године на штанду издавачке куће "Глобосино" књижевница Љиљана Хабјановић-Ђуровић потписиваће своје књиге и дружити се са читаоцима.

Познато је да њено присуству увијек привуче много пажње, а како је и сама најавила, књижевница се радује поновном сусрету са читаоцима у Бањалуци.

Промоције

И посљедњи дан Међународних књижевних сусрета на Сајму књиге у Бањалуци је протекао у знаку промоције иностраних и домаћих писаца и њихових дјела. Тако су посјетиоци сајма уживали у представљању Ренате Золтер из Њемачке, Стевана Тонтића из Србије, те Горана Шауле и Тање Ступар-Трифуновић из Републике Српске.

Завршени Први међународни сусрети књижевника Бањалука 2016.

Могу да кажем ад сам више него задовољан сусретима које смо први пут ове године организовали. Сви аутори који су дошли, угледни писци из свијета, изразили су велико одушевљење Бањалуком и Сајмом књига, схватајући да се ово све скупа налази у једном фином развоју, а изразили су жељу да нам се врате и идуће године.

Рекао је ово в.д. директора Удружења књижевника Републике Српске Предраг Бјелошевић.

Нагласио је да су издавачи из Бугарске и Румуније изразили жељу да своје књиге понуде овдашњим читаоцима.

- Припреме за идућу годину већ почињемо, а жеља нам је да Сусрете омасовимо, односно да у Бањалуку и Српску дођу угледни писци, издавачи и преводиоци из много више свјетских земаља. Надам се да ће наше напоре препознати надлежни људи, како у ресорном министарству, тако и у граду Бањалуци, како бисмо заједничким напорима, како Књижевне сусрете, тако и "Гласов" Сајам довели на један доста већи културни ниво, какав ове манифестације и заслужују - казао је Бјелошевић.

Сви програми и промоције које су организовали били су изузетно посјећени, а Бјелошевић истиче да га је највише одушевило гостовање писаца у бањалучкој Гимназији, гдје су млади, будући интелектуалци показали велико интересовање за свјетске токове у књижевности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана