Додијељена НИН-ова награда: Најбољи Иследник Драгана Великића

Мирна Пијетловић
Додијељена НИН-ова награда: Најбољи Иследник Драгана Великића

Београд - Књижевнику Драгану Великићу додијељена је НИН-ова награда за роман "Иследник" у издању "Лагуне".

Одлуку је донио жири у саставу Божо Копривица (предсједник), Михајло Пантић, Јасмина Врбавац, Тамара Крстић и Зоран Пауновић.

У најужем избору су биле и књиге "Ла Санс Пареилле" Милисава Савића (Агора), "Анђео атентата" Светислава Басаре (Лагуна), "Парк Логовској" Дане Тодоровић (Геопоетика), "Република Ћопић" Вулета Журића (Службени гласник) и "Рајска врата" Љубице Арсић (Лагуна).

Великић је НИН-ову награду добио и 2007. за роман "Руски прозор", док је за књигу "Иследник" већ награђен "Златним сунцокретом" компаније "Витал" и "Кочићевим пером" за љето 2015.

Роман "Иследник", за који се каже да је најличнији роман овог писца јер у њему пише о својој мајци, дјетињству, породици, селидбама, путовањима, обухвата период друге половине прошлог вијека, а Великић своја сјећања претвара у реченице које подсјећају на вријеме које више не постоји, као и на потребу да све остане запамћено или забиљежено, на портрете градова и на људе који се боре с деменцијом.

Овај угледни српски књижевник је био специјални гост 20. јубиларног Сајма књиге у организацији нашег листа. А прије самог сајма, Великић је добио награду "Кочићево перо" и у интервјуу за "Глас Српске" је говорио управо о књижевним наградама и у којој мјери оне утичу на писца.

- Мене награде нису формирале. Пре четврт века добио сам за свој први роман "Виа Пула" награду "Милош Црњански". А онда је уследио период од две деценије у којем сам написао шест романа и четири књиге есеја, преведен сам на петнаест језика, али све су ме награде мимоилазиле. У Србији се годишње подели око 200 књижевних награда. Зар мислите да има толико писаца? Мој роман "Руски прозор" награђен је 2008. године НИН-овом наградом и наградом "Меша Селимовић". НИН-ова награда је једина награда у Србији која значајно проширује читалачку публику. Ипак, нема те награде која на дужи рок може успоставити неког писца уколико није власник аутентичног књижевног света - поручио је тада за наш лист Драган Великић.

Историјат

НИН-ова награда се додјељује од 1954. за најбољи роман године по оцјени критике. Први добитник је био Добрица Ћосић за роман "Корени", а до сада су НИН-ову награду добили Оскар Давичо, Живојин Павловић, Меша Селимовић, Мирослав Крлежа, Милош Црњански, Слободан Селенић, Драгослав Михаиловић, Дубравка Угрешић, Светлана Велмар-Јанковић, Гроздана Олујић, Гордана Ћирјанић и други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана