“Додатак јелима” нова књига писца Горана Дакића: Записи о свијету уживања

Б. П.
“Додатак јелима” нова књига писца Горана Дакића: Записи о свијету уживања

БАЊАЛУКА - Издавачка кућа “Имприматур” објавила је нову књигу Горана Дакића “Додатак јелима (славонско-крајишки кувар)”, крајње допадљиву збирку записа о љубави према храни и умијећу уживања.

- Колико је салвета потребно да би се савладала једна добра крофна пуњена чоколадом? С којим то од десет понуђених роштиљских савјета све почиње и све завршава? Зашто се шприцер увијек прави до врха чаше? “Додатак јелима” читаоца води у свијет фиша, сача, котлића, кољеница, кремпита и гужварица, али и свијет сјећања, успомена, вјечитог трагања и истинског уживања - биљежи издавач.

Иако наслов књиге јасно и недвосмислено упућује на то шта читалац, сваком страницом све гладнији, може очекивати, ово је ипак “прича” пуна импресија, осјећања и чулних импулса, какве, руку на срце, не налазимо ни у једном кувару. Књига је употпуњена илустрацијама Ђурђе Лукић, које прате сваку од прича, а за дизајн корица заслужан је Никола Просан.

- Иако се у дјелима великих писаца нађе пасажа који упечатљиво говоре о храни и пићу (анакреонтска и боемска поезија, Пруст - “колач мала мадлена” као олфактивни иницијатор успомена, Гогољ, усмена књижевност “Једна госпођа мало вечерала”, Момо Капор), у српској књижевности мало је књига посвећених благоутробију на литературно релевантан начин. Ту су “Сто лудих ручкова” Либера Марконија, “Како сам појео себе” Вокија Костића, “Код српског писца” Миодрага Раичевића… Том попису могао би се додати и “Додатак јелима” - пише о књизи Ђорђе Нешић.

Горан Дакић рођен је 23. августа 1984. у Травнику. Дјетињство је провео у славонском селу Даљ, на Дунаву. Дипломирао је на Одсјеку за српски језик и књижевност на Филолошком факултету Универзитета у Бањој Луци. Објавио је романе “Даљ” и “Петодинарке”, као и збирку анегдота “Мрље на шанку”. Добитник је “Чучкове књиге” и “Слова Подгрмеча”. Ради као новинар.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана