Добрица Ерић: Традиција испричана кроз стихове

Цвија Мркоњић
Добрица Ерић: Традиција испричана кроз стихове

Градишка - Књига "Бројанице из Грачанице - повесница части и бешчашћа" пјесника Добрице Ерића промовисана је у Сеферовцима код Градишке.

Издање за Републику Српску представљено је у четвртак увече у цркви Светих апостола Петра и Павла, а рецензенти дјела, које је објавио "Графомарк" из Лакташа, су проф. др Љубомир Милутиновић и проф. др Остоја Ђукић.

- Нисам могао више да гледам шта се дешава и одлучио сам да кажем истину о српском народу, после много лажи које су изрекли о нама - рекао је Ерић.

Ријеч је о дјелу које је објављено и у Србији и Црној Гори, а пјесник је најавио и издање на руском језику у сарадњи са Руском петровском академијом у Санкт Петербургу.

- Ова књига је песничка историја српског народа. Везана је за српску светињу и традицију, тих 1.389 стихова писао сам 12 година и спасили су ми душу и живот - казао је Ерић.

Књижевник је рекао да вјероватно неће стварати нова дјела.

- Не верујем да ћу још писати, сматрам да сам све написао. Желим да се ова књига нађе у што више дечијих руку и српских кућа. Хтео сам да кажем истину која ће бити што памтљивија - навео је Ерић.

Иако је аутор многих стихова за дјецу, казао је да ново штиво није писано за њих.

- За најмлађе није тешко писати, ако сте сачували дете у себи, али веома је одговорно писати за децу - сматра пјесник.

Истакао је да је велики дио књиге посвећен Републици Српској, али и Јасеновцу и Доњој Градини. На промоцији је био и градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић, као и бројне личности из јавног и културног живота РС.

Цитат

- У књизи сам навео и цитат Мартина Лутер Кинга, који говори о томе како се људи неће стидети злодела нечасних, већ застрашујућег ћутања добрих и часних - казао је Добрица Ерић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана