Добрица Ћосић живи у бесмртним дјелима

Приредила: Цвија Мркоњић
Добрица Ћосић живи у бесмртним дјелима

Бањалука - На данашњи дан давне 1921. године рођен је један од највећих српских писаца друге половине 20. вијека Добросав Добрица Ћосић, аутор бесмртних дјела "Корени" и "Време смрти".

Иако његови први прозни радови нису скренули нарочиту пажњу књижевне критике, из његовог пера потекло је дјело "Далеко је сунце", које га је 1951. године увело у домаћу и свјетску књижевност. У овом роману писац евоцира своје ратничко искуство из Народноослободилачке борбе и слика моралну и психолошку кризу личности у условима рата.

Охрабрен почетним књижевним успјехом, Ћосић почиње упорно да ради на упознавању модерне домаће и европске прозе, те филозофске и социолошке научне мисли, што му је омогућило да својим будућим дјелима доспије у врх српске књижевности и да значајно преграничи националне међе.

И док су садржину поменутог романа чинили најсвјежији догађаји националне историје, роман "Корени", објављен 1954. године, узима грађу из стварности Србије с краја 19. вијека.

Овиме Ћосић постаје слободан умјетник, нижући култне књиге једну за другом, а његове "Деобе", "Време смрти", "Време зла", роман "Бајка", "Пишчеви записи" и друге књиге до сада су прочитале бројне генерације. Посљедњи његов роман објављен је 2011. године, три године прије него што је преминуо, и носи назив "У туђем веку", а у питању је дневник бившег предсједника Савезне Републике Југославије и књижевника Добрице Ћосића.

Овај великан писане ријечи није био само писац, романсијер и есејиста, већ и политички и национални теоретичар, те редовни члан Српске академије наука и уметности. Био је народни посланик у скупштинама Народне Републике Србије и Социјалистичке Федеративне Републике Југославије. Од 1992. до 1993. године био је први предсједник Савезне Републике Југославије.

Добрица Ћосић добитник је прегршт награда и признања, а неке од најзначајнијих награда које је добио за књижевност су НИН-ова награда, Повеља Задужбине Јакова Игњатовића из Будимпеште, "Његошева награда", специјална "Вукова награда", "Кочићево перо", "Меша Селимовић" и "Светозар Ћоровић". Први је добитник награде "Пушкин" за изузетне заслуге у књижевности, а награђен је 18. маја 2010. у Москви.

Ћосић је три пута номинован за Нобелову награду, а предложиле су га француске и британске институције.

Колики је значај овог писца говори и то што је угледни швајцарски лист "Нуво Котидијен", на основу анкете међу читаоцима у тој земљи, почетком маја 1996. прогласио његов роман "Време власти" једним од седам најбољих европских романа.

Добрица Ћосић преминуо је 18. маја 2014. у Београду у 93. години, а сахрањен је на београдском Новом гробљу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана