Добој: Пјесма Споменик од ријечи побједник књижевног конкурса

Срна
Добој: Пјесма Споменик од ријечи побједник књижевног конкурса

Добој - Пјесма "Споменик од ријечи" аутора Раде Јањушић освојила је прву награду на књижевном конкурсу "Српске голготе двадесетог вијека", посвећеном Дану сјећања на жртве "Добојског логора смрти 1915-1917".

Другу награду освојила је пјесма "Само небо може" аутора Љубомира Вујовића, док је трећепласирана пјесма "Божић на Мојковцу" аутора Витомира Стевановића.

Похвалу је освојила пјесма "Васкрснуће" аутора Јелене Вујановић.

Члан жирија Никола Сајиновић истиче да је квалитет овогодишњих радова надмашио очекивања, наводећи да је на конкурсу учествовало 47 аутора из Републике Српске, Србије и Црне Горе са укупно 84 рада.

Првонаграђени рад "Споменик од ријечи" аутор ће прочитати и на духовној академији у суботу, 26. децембра, у великој сали Центра за културу, поводом сто година Добојског логора, којој ће присуствовати Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Хризостом и бројни угледни гости.

Књижевно вече организује Књижевни клуб "Јован Дучић" из Добоја и Центар за културу и образовање.

Кроз логор у Добоју, који је формирала аустроугарска власт 27. децембра 1915. године са намјером да се српско становништво пограничне зоне горњег Подриња и источне Херцеговине уклони са вијековних огњишта, прошло је 45.971 лице, од чега 17.000 жена и дјеце, док их је 12.000 страдало страшном смрћу од посљедица мучења и исцрпљивања глађу.

Намјера је била стварање тампон зоне, која је требало да раздвоји Србе у Србији од Срба у БиХ, што би омогућило лакшу и бржу асимилацију народа на овом дијелу Балкана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана