Добој: Oтворена изложба карикатура „Сатира је пола здравља“

Срна
Добој: Oтворена изложба карикатура „Сатира је пола здравља“

ДОБОЈ - У Добоју је данас отворена изложба карикатура „Сатира је пола здравља“, аутора Бојана Јокановића из овог града, о теми свакодневице током двомјесечне изолације изазване вирусом корона.

Јокановић је рекао новинарима да свака несрећа у народу са ових подручја буди сатиру, те се осмијехом брани од невоље.

„У свакој неприлици и невољи из људи исплива оно најбоље и најгоре, и то сам на неки начин покушао да представим, оне истинске хероје“, истакао је Јокановић, додавши да у почетку није имао намјеру да радове јавно објави.

Он је навео да у његовим илустрацијама свако види оно шта хоће и да без обзира на тешке економске посљедице пандемија вируса корона даје простора за креативце.

Јокановић је за наредни период најавио издавање двије нове књиге „Бонтон за најмлађе“, те „Сизиф два“ са којом ће се представити на овогодишњем Сајму књига у Београду, и са којом очекује да ће поновити прошлогодишњи успјех „Сизифа“ која је тада проглашена за најпродаванију дјечију књигу.

Академски вајар Драго Хандановић истакао је да је ријеч о вриједној изложби на којој је представљено 20 радова Јокановића, за којег каже да је врхунско име у едукативној илустрацији.

„Све то што Бојан ради, направи једну фигуру која у диспропорцији сама изазива смијех, а уколико још напише текст онда у том смислу карикатура има већи смисао“, рекао је Хандановић.

Директор добојског Центра за културу и образовање Лидија Жарић навела је да ће изложба за посјетиоце бити отворена до 15. јуна, давши да је са данашњом изложбом почела да ради и умјетничка галерија.

Изложба је за посјетиоце отворена радним даном од 10.00 до 13.00 часова и од 18.00 до 20.00 часова, уз поштовање свих правила о дистанцирању и дезинфекцији, саопштено је из Центра за образовање и културу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана