Добој: Академија посвећена владици Николају

Срна
Добој: Академија посвећена владици Николају

ДОБОЈ - У Добоју је вечерас одржана свечана академија поводом 140 година од рођења Светог владике Николаја Велимировића, 65 година од његовог упокојења и 30 година од преноса моштију из САД у Србију.

Професор Православног богословског факултета у Београду Драгомир Сандо говорио је о значају епископа охридско-жичког Николаја, за којег се каже “да је највећи Србин послије Светога Саве”.

Сандо је за Велимировића рекао да је био богослов, теолог, мислилац, мисионар и дипломата, који је најдубље продро у духовне тајне живота, познат по бесједништву чије су мисли као кремен, са снагом ријечи која рађа.

Академију су уз благослов Његовог преосвештенства пископа зворничко-тузланског Фотија организовале парохије добојске, добојско Српско просвјетно и културно друштво “Просвјета” и Центар за културу и образовање.

У програму су учествовали народни гуслар Марко Шћепановић, Српско срквено пјевачко друштво “Богољубље”, дјечији црквени хор “Јавор”, драмска секција Медицинске школе, Позориште младих добојске “Просвјета”, ученици Музичке школе “Маркос Португал” и Културно умјетничко друштво “Добој” .

Академија је одржана у великој сали Центра за културу и образовање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана